Boek
Nederlands
Na zijn vrijlating uit de gevangenis, waar hij een straf van elf jaar heeft uitgezeten, krijgt een voormalige privé-detective van een maffiabaas de opdracht een vermiste accountant op te sporen.
Titel
Lood
Auteur
Dan Simmons
Taal
Nederlands
Oorspr. titel
Hardcase
Uitgever
Amsterdam: Luitingh-Sijthoff, 2002
208 p.
ISBN
90-245-4167-0

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Meer dan 21 keer in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Privédetective Joe Kurtz kan de moord op zijn vriendin niet verwerken en neemt wraak. Hij doodt de "dealende klootzak" die het gedaan heeft en mag jaren afkoelen in de gevangenis. Wanneer hij na tien jaar voorwaardelijk vrijkomt, besluit hij zijn oude job te hervatten. Hij zoekt contact met zijn ex-secretaresse en richt een kantoortje op in de kelder van een pornozaak. Al gauw bijt Kurtz zich vast in een eerste zaak: het opsporen van een vermiste boekhouder van de bejaarde New Yorkse maffiabaas Don Byron Farino. De man weet te veel om los te lopen. Maar Farino's familie en werknemers zijn allesbehalve opgetogen met het speurwerk van Kurtz. Bovendien ontmoet deze laatste een aantal schimmen uit het verleden die hem verantwoordelijk achten voor een moord die gebeurde terwijl hij achter de tralies zat. Hoe dieper de detective graaft in de zaak van de vermiste boekhouder, hoe meer hij verwikkeld geraakt in een web van geweld en samenzwering.

Lood is een uiterst vlot geschrev…Lees verder
Hardboiled thriller over de voormalige private eye Joe Kurtz die net elf jaar in de gevangenis heeft gezeten omdat hij de moordenaar van zijn vriendin om zeep had geholpen. In de gevangenis is hij bevriend geraakt met de zoon van maffia baas Byron Farino uit Buffalo en eenmaal vrij huurt don Farino hem in om een vermiste accountant op te sporen die te veel weet over de zaakjes van de oude Don om hem vrij rond te laten lopen. Maar het valt niet mee om de accountant op te sporen en het lijkt er zelfs op of er in Farino's eigen misdaadfamilie mensen zijn die dat willen verhinderen. Een sfeervolle, maar werkelijk keiharde misdaadroman met een eveneens keiharde, maar intrigerende hoofdpersoon die wordt bijgestaan door zijn trouwe secretaresse Arlene, een efficiënte en harde dame. Een verhaal met veel actie, veel onverwachte wendingen, kleurrijke hoofdpersonen, veel geweld en veel lijken. De tweede Joe Kurtz-thriller is in de VS inmiddels al verschenen. Simmons heeft een zeer gevarieerd oeu…Lees verder

Over Dan Simmons

Dan Simmons (Peoria (Illinois), 4 april 1948) is een Amerikaanse schrijver van sciencefiction, fantasy en horror.

Simmons was 17 jaar lang leraar lager onderwijs, voordat hij zich fulltime op het schrijven richtte. Met het eerste verhaal dat hij publiceerde in 1982, won hij een literatuurprijs. Sindsdien heeft hij vele andere prijzen gewonnen, waarvan de belangrijkste de Hugo Award voor Hyperion is (uitgereikt in augustus 1990 tijdens de 48e World Science Fiction Convention in het Nederlands Congres Centrum te Den Haag). Dit is trouwens het eerste deel van zijn meest bekende werk, de space opera tetralogie De Hyperion Canto's, waarvan de andere delen De Ondergang van Hyperion (The Fall of Hyperion), Endymion en De opkomst van Endymion (The Rise of Endymion) zijn.

In 2003 is hij met Ilium aan een nieuw epos begonnen, dat in 2005 vervolledigd werd met Olympos. Deze boeken combineren elementen uit The Tempest van Shakespeare en À la Reche…Lees verder op Wikipedia