Boek
Nederlands
Andere formaten
Toegankelijke formaten:
Twee Amerikaanse vrouwen leren elkaar op de middelbare school kennen, worden vriendinnen en worden beiden filmregisseusse.
Onderwerp
Vrouwen, Film, Identiteit
Titel
Vermoorde onschuld
Auteur
Dana Spiotta
Vertaler
Wim Scherpenisse Mieke Trouw-Luyckx
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
Innocents and others
Uitgever
Amsterdam: Hollands Diep, [2018] | Andere uitgaven
304 p.
ISBN
9789048844609 (paperback)

Andere formaten:

Toegankelijke formaten:
Andere talen:

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Een obsessieve fascinatie voor film

Roman. In haar vierde roman verweeft Dana Spiotta drie verhaallijnen over drie totaal verschillende vrouwen met elkaar.

Don DeLillo noemde haar zijn favoriete jongere auteur, en wie de nieuwe roman van Dana Spiotta (1966) leest, kan begrijpen waarom. Vermoorde onschuld (Innocents and Others) geeft niet alleen blijk van dezelfde, bijna obsessieve fascinatie voor film die we bij DeLillo aantreffen, maar deelt ook belangrijke thema's uit diens oeuvre.

De roman is opgebouwd uit nogal ongelijksoortige elementen: naast traditionele verhalende passages, zijn er uitgeschreven filmscripts, samenvattingen van films, lijstjes, analyses... Niet schrikken: het boek blijft er uiterst leesbaar bij.

Vermoorde onschuld begint met een essay, gepubliceerd op de site 'Vrouwen en film', waarin de gevierde documentairemaakster Meadow Mori terugblikt op het begin van haar loopbaan. Ze beschrijft hoe ze een relatie had met een ooit beroemde, inmiddels half vergeten, wanstaltig dik geworden filmregisseur, in wie we Orson Welles zouden kunnen herkennen.

Het es…Lees verder

Amerikaanse roman over de vriendschap tussen twee vrouwelijke filmregisseurs. Ergens rond 1980 raken Meadow Mori en Carrie Wexler bevriend op een middelbare school in LA. De meisjes zijn heel verschillend van temperament: Meadow is lang, eigenzinnig en stoer; Carrie goedmoedig en gezet. Door de lessen van een enthousiaste docent raken beide meisjes gefascineerd door klassiekers uit de filmgeschiedenis. Ze beginnen zelf ook met filmen. Later worden ze allebei regisseur. Carrie maakt romantische speelfilms. Meadow wijst dit genre af en steekt haar nek uit met politiek en filosofisch beladen documentaires. Carrie trouwt en wordt moeder. Meadow heeft meerdere relaties met jonge mannen die zij inschakelt bij haar filmprojecten. Het mooie van deze roman zijn de vele reflecties op de grenslijnen tussen film en werkelijkheid, tussen kunst, morele verantwoordelijkheid en zelfontplooiing. De portretten van de Amerikaanse vrouwen maken diepe indruk door hun gevoelsrijkdom, intimiteit en directhe…Lees verder

Suggesties