Boek
Nederlands

Een wereldkaart op ware grootte : gedichten

Daniel Billiet (auteur), Carll Cneut (illustrator)

Een wereldkaart op ware grootte : gedichten

Doelgroep:
Vanaf 12-14 jaar
Genre:
Gedichten over de wereld in alle betekenissen. Vanaf ca. 12 jaar.
Titel
Een wereldkaart op ware grootte : gedichten / Daniel Billiet ; ill. Carll Cneut
Auteur
Daniel Billiet
Illustrator
Carll Cneut
Taal
Nederlands
Uitgever
Averbode: Averbode, 2002
47 p. : ill.
ISBN
90-317-1796-7

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

In deze poëziebundel, die wordt ingeleid door een gedicht dat een ode is aan de taal en eindigt met poëtische woorden over het moeizame gevecht dat dichten soms ook is, wil de dichter de wereld voor ons ontvouwen. Zijn gedichten zijn soms wondermooi en teer, maar ze zijn niet makkelijk m.n. die uit het eerste deel. Ze willen vaak gelezen worden en ontsluiten zich dan. De dichter heeft weinig concessies gedaan aan de leeftijdsgroep bijv. door makkelijk aanspreekbare onderwerpen te kiezen. De bundel bestaat uit de thema's: 'en toch de liefde', 'de wereld' en 'en ik'. Ieder nieuw thema wordt ingeleid en verbeeld door een intrigerende, maar niet zo toegankelijke zwartwitillustratie; mooie rode omslagillustratie. Het slot wordt gevormd door een bladzijde aantekeningen, die de achtergrond van sommige gedichten schetsen. Voor talige, filosofisch ingestelde jongeren vanaf ca. 12 jaar.

Over Daniel Billiet

Daniel Billiet (Gent, 17 april 1950) is een Vlaams schrijver, dichter, scenarist en leraar.

Biografie

Geboorte en jeugd

Daniel Billiet [spreek uit als biel–jet] werd geboren in Gent op 17 april 1950. Later werd zijn vader hoofdboekhouder in Gent, zijn moeder is altijd huisvrouw gebleven. Billiet was de vierde van zes kinderen. Hij had twee oudere zussen, één oudere broer en twee jongere. "Op een bepaald moment zaten we met de vier broers Billiet allen op dezelfde school: het Sint-Amandusinstituut in Gent, een school van de Broeders van de Christelijke Scholen. Maar ik heb niet geleefd op die school, mijn lichaam hing daar rond. Ik was ergens anders. In dromen, in boeken, in verhalen, in wensen en verwachtingen."

In zijn jeugdjaren was Billiet een heel goede sprinter. Bij de scholieren en cadetten scoorde hij hoog tijdens provinciale en nationale atletiekwedstrijden.

Lees verder op Wikipedia

Suggesties

Publicaties over dit werk in de bibliotheek