Boek
Nederlands
Andere formaten
Toegankelijke formaten:

Vlinders in het mijnenveld : gedichten voor mensen met jonge dromen

Daniel Billiet (auteur)

Vlinders in het mijnenveld : gedichten voor mensen met jonge dromen

Doelgroep:
Vanaf 12-14 jaar
Genre:
Gedichten over onderwerpen als anorexia, pesten, zelfverminking en tienerzwangerschappen, waarbij de dichter de kant van de jongere kiest. Vanaf ca. 15 jaar.
Titel
Vlinders in het mijnenveld : gedichten voor mensen met jonge dromen
Auteur
Daniel Billiet
Taal
Nederlands
Uitgever
Tollembeek: Uitgeverij De Draak, 2018
79 p.
ISBN
9789490738396 (paperback)

Andere formaten:

Toegankelijke formaten:

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Deze elfde dichtbundel voor de jeugd verschijnt zo’n tien jaar na de laatste. Het centrale thema is: Waardoor voelen jongeren zich bedreigd? En de antwoorden daarop, variërend van anorexia en pesten tot zelfverminking en tienerzwangerschappen, verwerkt de auteur (1950) weergaloos in de hem bekende stijl, onvoorwaardelijk de kant van de jongere kiezend. Hoe luchtig de toon ook lijkt, hij weet trefzeker de pijnpunten te raken. De ene keer door alleen al de titel (‘Kijk dan, ik streel me met een mes!’ over zelfverminking), de andere keer raakt het gedicht bij elke regel (zoals bij ‘Een straf gebaar’ over armoede, maar ook over emotionele mishandeling: ‘Jij bent gewoon / niet mooi genoeg / voor zo’n jurk!’.) Gedichten van de auteur staan in vele bloemlezingen, verder schreef hij verhalen, toneel en een tv-documentaire. Deze bundel is niet makkelijk om te lezen omdat hij verborgen leed blootlegt, maar dan wel met duidelijke liefde voor het kind/de jeugd. Vanaf ca. 15 jaar.

Over Daniel Billiet

Daniel Billiet (Gent, 17 april 1950) is een Vlaams schrijver, dichter, scenarist en leraar.

Biografie

Geboorte en jeugd

Daniel Billiet [spreek uit als biel–jet] werd geboren in Gent op 17 april 1950. Later werd zijn vader hoofdboekhouder in Gent, zijn moeder is altijd huisvrouw gebleven. Billiet was de vierde van zes kinderen. Hij had twee oudere zussen, één oudere broer en twee jongere. "Op een bepaald moment zaten we met de vier broers Billiet allen op dezelfde school: het Sint-Amandusinstituut in Gent, een school van de Broeders van de Christelijke Scholen. Maar ik heb niet geleefd op die school, mijn lichaam hing daar rond. Ik was ergens anders. In dromen, in boeken, in verhalen, in wensen en verwachtingen."

In zijn jeugdjaren was Billiet een heel goede sprinter. Bij de scholieren en cadetten scoorde hij hoog tijdens provinciale en nationale atletiekwedstrijden.

Lees verder op Wikipedia