Strip
Nederlands

Dodelijk wapen

Daniel Clowes (auteur)
Andy is niet alleen wees; hij heeft niks, niemand. Behalve de loyale maar superirritante Louie. Als ze samen over straat slenteren zijn ze onopvallend voor iedereen, behalve voor de pestkoppen en plaaggeesten. Alles verandert op de dag dat Andy zijn eerste trekje van een sigaret neemt en s nachts badend in het zweet ontwaakt; vanaf dan kan hij alles. Hij boort een nieuwe kracht in zichzelf aan en
Titel
Dodelijk wapen
Auteur
Daniel Clowes
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
The death-ray
Editie
1
Uitgever
Amsterdam: Oog & Blik, 2011
41 p. : ill.
ISBN
9789054923312 (hardback)
Andere talen:

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Ook in dit verhaal weer een typische Clowes-antiheld als hoofdpersoon. Dit keer de keurige, onbeduidende Andy die het verhaal van zijn jeugd vertelt. Al vroeg wees, wordt hij opgevoed door zijn opa. Op de middelbare school is hij een sukkelige, slome eenling, door iedereen over het hoofd gezien behalve door Louie, net zo'n buitenbeentje als hijzelf. Op een dag ontdekt Andy dat hij buitengewone krachten heeft als hij sigaretten rookt. Zelfs een speelgoedpistool blijkt dan een dodelijk wapen waarmee hij alles in rook kan doen opgaan. Samen met Louie gaat hij op pad en neemt wraak op de wereld en uiteindelijk moet ook Louie het ontgelden. Maar superheld Andy blijkt ook een geweten te hebben... Onderhoudend, melancholiek, existentialistisch verhaal vol inktzwarte humor. Clowes speelt met vaste componenten uit het stripgenre zoals superhelden met bovennatuurlijke krachten. De ogenschijnlijke leegheid van het verhaal en de dialogen laat zich vrij gemakkelijk doorgronden. Fraai, realistisch …Lees verder

Over Daniel Clowes

Daniel Gillespie Clowes (Chicago,14 april 1961) is een Amerikaans striptekenaar. Hij volgde kunstacademie aan het Pratt Institute (Brooklyn, New York) van 1979 tot 1983. Hij debuteerde in 1985 met een zesdelige stripreeks, Lloyd Llewellyn, uitgegeven bij Fantagraphics.

Hij staat bekend om zijn persoonlijke stripreeksen rond het alledaagse leven van mensen. Zijn bekendste werk is Ghost World, dat in 2001 verfilmd werd als Ghost World door Terry Zwigoff.

Hij heeft ook platenhoezen geïllustreerd, waaronder Everything Looks Better in the Dark (1987) door Frank French en Kevn Kinney, en het The Supersuckers album The Smoke of Hell (1992). Zijn tekeningen zijn ook te zien in de videoclip voor The Ramones' cover van Tom Waits' "I Don't Wanna Grow Up".

Publicaties

Reeksen