Boek
Nederlands

Robinson Crusoë

Daniel Defoe (auteur), Ed Franck (bewerker)
In de reeks:
iD-pocket; 15
Doelgroep:
Vanaf 12-14 jaar
Het verhaal van een schipbreukeling die zich achtentwintig jaar lang in leven hield op een onbewoond eiland voor de Zuidamerikaanse kust.
Titel
Robinson Crusoë / naar het boek van Daniel Defoe ; [bew. door] Ed Franck
Auteur
Daniel Defoe
Bewerker
Ed Franck
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Uitgever
Averbode: Altiora, 2000 | Andere uitgaves
128 p.
ISBN
90-317-1623-5

Andere formaten:

Toegankelijke formaten:

Andere talen:

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Meer dan 100 keer in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Verslag van de overlevingsstrategie van schipbreukeling Robison Crusoë die in 1659 aanspoelt op een onbewoond eiland. Aan de hand van zijn dagboeken beschrijft hij achteraf hoe hij zo'n 28 jaar in eenzaamheid doorbracht. Het verslag geeft in korte zinnen met weinig omhaal van woorden zijn wederwaardigheden weer. Zijn enige gezelschap is jarenlang de scheepshond. Later temt hij een papegaai en enige geiten. De laatste jaren heeft hij gezelschap van Vrijdag, die hij weet te redden van de dood door een kannibalenstam. Grote tijdsverdichting. In het verslag zijn logischerwijs ook wat overpeinzingen gevlochten: over invulling van de dag, kannibalisme, geloof. Bewerking in hedendaags Nederlands, die niet gedateerd aandoet en recht doet aan de essentie van het klassieke boek: hoe overleef ik. De langdradige en opsommende delen uit het oorspronkelijke werk zijn achterwege gelaten. Daardoor wordt deze bewerking eigentijds en leesbaar voor jongeren vanaf een jaar of twaalf. Aan het slot een ver…Lees verder

Over Daniel Defoe

Daniel Defoe (1660 - 24 april 1731), geboren als Daniel Foe, was een Engels schrijver, journalist en spion en wordt wel beschouwd als één der grondleggers, zo niet de grondlegger, van de Engelse roman. Hij is vooral bekend geworden door zijn boeken Robinson Crusoe (1719) en The Fortunes and Misfortunes of the Famous Moll Flanders (1722). Zijn oeuvre omvat meer dan 350 titels.

Biografie

Daniel Defoe werd geboren als Daniel Foe, waarschijnlijk in Stoke Newington nabij Londen. Later voegde hij zelf het mooiklinkende de tussen zijn naam. Defoe was een beroemd schrijver van politieke vlugschriften, journalistieke artikelen en romans.

Zijn ouders waren afgescheiden Presbyterianen. Hij kreeg onderwijs in de afgescheiden academie van Stoke Newington. Na het verlaten van de school ging hij in zaken, maar ging na een aantal jaren door onfortuinlijk handelen bankroet. Hij huwde in 1684 met Mary Tuf…Lees verder op Wikipedia

Suggesties

Publicaties over dit werk in de bibliotheek