Boek
Nederlands
Andere formaten
Toegankelijke formaten:
Als de 18e-eeuwse Duitse wetenschappers Carl Friedrich Gauss en Alexander von Humboldt elkaar op gevorderde leeftijd ontmoeten, blijken ze elkaar niet zo erg te mogen.
Titel
Het meten van de wereld
Auteur
Daniel Kehlmann 1975-
Vertaler
Jacq Firmin Vogelaar
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Duits
Oorspr. titel
Die Vermessung der Welt
Uitgever
Amsterdam: Rainbow, 2018 | Andere uitgaves
289 p.
ISBN
9789041712820 (paperback)

Andere formaten:

Toegankelijke formaten:
Andere talen:

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

De wiskundige Carl Friedrich Gauss (1777-1855) en de natuuronderonderzoeker/geograaf Alexander von Humboldt (1769-1859) waren beroemde tijdgenoten van elkaar, maar verder elkaars tegenpolen. Gauss was een genie dat fabelachtig kon rekenen voor hij leerde lezen, dat zijn leven lang thuis bleef en talloze opzienbarende formules produceerde. Hij legde de basis voor de moderne wiskunde. Humboldt was zijn leven lang op reis en beheerste een reeks van wetenschappen die hij op zijn reizen door Zuid-Amerika en Centraal-Azië nodig had. Hij legde nieuwe werelden open en bracht die in kaart. In deze roman ontmoeten de beide heren elkaar op een conferentie in Berlijn als ze al op gevorderde leeftijd zijn; ze blijken elkaar niet zo erg te mogen. Spelenderwijs krijgt de lezer in de terugblik op hun leven een weidse blik op de toenmalige stand van de wetenschap en de kennis van de wereld. Het verhaal boeit tot het eind en de vertaling doet hieraan alle recht. Voor geïnteresseerden een heerlijk boek…Lees verder

Over Daniel Kehlmann

CC BY-SA 3.0 - Foto van/door Hpschaefer

Daniel Kehlmann (München, 13 januari 1975) is een Duits schrijver en essayist. Hij woont afwisselend in Wenen en Berlijn.

Leven

Kehlmann is de zoon van een regisseur en een actrice. De familie verhuisde in 1981 naar Wenen. Later studeerde hij daar filosofie en literatuurwetenschappen. Hij promoveerde op een thesis over Immanuel Kant. Van 2001 tot medio 2007 gaf Kehlman gastcolleges poëzie aan de universiteiten in Mainz, Wiesbaden en Göttingen. Sindsdien is hij voltijds schrijver.

Werk

Kehlmann publiceerde zijn eerste roman Beerholms Vorstellung (1997) - over een illusionist die plotseling meent werkelijk toveren te kunnen - terwijl hij nog studeerde. Zijn doorbraak volgde in 2005 met Die Vermessung der Welt ('Het meten van de wereld'), over twee geniale mannen die onafhankelijk van elkaar het absurde plan opvatten om de wereld te meten; de wereldreiziger Von Humboldt doet dat doo…Lees verder op Wikipedia

Suggesties

Publicaties over dit werk in de bibliotheek