Boek
Nederlands
Andere formaten
Toegankelijke formaten:

Je had moeten gaan : novelle

Daniel Kehlmann (auteur), José Rijnaarts (vertaler)
Een echtpaar dat een moeizame relatie heeft, gaat enkele dagen op vakantie in een bergwoning, waar enkele onverklaarbare gebeurtenissen plaatsvinden.
Titel
Je had moeten gaan : novelle
Auteur
Daniel Kehlmann 1975-
Vertaler
José Rijnaarts
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Duits
Oorspr. titel
Du hättest gehen sollen
Uitgever
Amsterdam: Em. Querido's Uitgeverij, 2016
96 p.
ISBN
9789021404158 (hardback)

Andere formaten:

Toegankelijke formaten:
Andere talen:

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Als ie maar geen scenarist wordt

Novelle. Het jongste boekje van Daniel Kehlmann is een aardig schimmenspel, maar blijft niet hangen.

De Duitse schrijver Daniel Kehlmann brak in 2005 internationaal door met Het meten van de wereld, een fijnzinnige ideeënroman over het leven van de Duitse wetenschappers Alexander von Humboldt en Carl Friedrich Gauss. Die roman is een beetje een buitenbeentje in zijn oeuvre. Kehlmann schrijft liever vervreemdende verhalen-in-verhalen. Het is postmodern spiegelproza over identiteit en de verhouding tussen fictie en werkelijkheid.

De novelle Je had moeten gaan is niet anders. Een gezin trekt naar een vakantiehuis in de bergen. Het huis is niet helemaal in de haak, en dat mag je ook letterlijk nemen. De man, een filmscenarist met een writer's block, krijgt in een winkeltje in het dal niet voor niets een geodriehoek cadeau. En er zijn genoeg nog andere voortekenen, maar het gezin verzuimt het huis te verlaten. Kehlmann heeft goed zijn Stephen King gelezen.

Je had moeten gaan lijkt een tussendoortje. Het biedt een uur onschuldi…Lees verder

Je had moeten gaan

Eerste zin Jana en Ella fietsen op de tandem over de weg tussen de velden.

In de reeks ‘dingen die je nooit moet doen’: als schrijver een afgelegen cottage huren, je jong gezinnetje mee errnaartoe pakken, nachtmerries, vreemde verschijnselen en plots opduikende foto’s negeren en waarschuwingen van je raaskallend kind en rare dames in de wind slaan. Iedereen heeft The Shining gezien. De nochtans begaafde Duitse schrijver Daniel Kehlmann besloot dat het tijd was om dat nog eens dunnetjes over te doen. Niemand die goed weet waarom, want hij voegt bitter weinig toe aan het klassieke spookhuisverhaal. Ja, zijn aparte schrijfstijl, daar valt in deze horrornovelle nog van te genieten, maar voor de rest? Niets, of het moet dat obligate relatiedramaatje zijn dat hij er aan het einde nog nodeloos bij sleurt. Moge Kubrick bij hem komen spoken.

**

Querido (originele titel: Du hättest gehen sollen), 96 blz., € 9,99.

Begin december: de verteller is met zijn vrouw en kind voor een korte vakantie in een afgelegen bergwoning neergestreken; hij wil er graag aan een scenario schrijven (de sequel van zijn succesfilm, over een vreemde, mislukte, driehoeksverhouding), maar verder dan enkele notities komt hij niet. Daarnaast wil het echtpaar graag de spanning rond hun eigen relatie uit de lucht. Aanvankelijk lijkt het goed te gaan: de man schrijft en het koppel zoekt weer toenadering tot elkaar. Tot er in het huis vreemde dingen beginnen te gebeuren, althans, zo beschrijft de verteller het in zijn schriftje – dat uiteindelijk de novelle wordt die de lezer in handen heeft. Hij ziet zichzelf terug in de kindercamera en voelt een extra aanwezigheid in het huis. Langzamerhand worden de gebeurtenissen onheilspellender en de sfeer omineuzer en beginnen leven, scenario en angstdromen door elkaar te lopen. En dat zo hoog en zo geïsoleerd op een alp. Vergelijkingen met 'The shining' zijn snel gemaakt en zeker niet …Lees verder

Over Daniel Kehlmann

CC BY-SA 3.0 - Foto van/door Hpschaefer

Daniel Kehlmann (München, 13 januari 1975) is een Duits schrijver en essayist. Hij woont afwisselend in Wenen en Berlijn.

Leven

Kehlmann is de zoon van een regisseur en een actrice. De familie verhuisde in 1981 naar Wenen. Later studeerde hij daar filosofie en literatuurwetenschappen. Hij promoveerde op een thesis over Immanuel Kant. Van 2001 tot medio 2007 gaf Kehlman gastcolleges poëzie aan de universiteiten in Mainz, Wiesbaden en Göttingen. Sindsdien is hij voltijds schrijver.

Werk

Kehlmann publiceerde zijn eerste roman Beerholms Vorstellung (1997) - over een illusionist die plotseling meent werkelijk toveren te kunnen - terwijl hij nog studeerde. Zijn doorbraak volgde in 2005 met Die Vermessung der Welt ('Het meten van de wereld'), over twee geniale mannen die onafhankelijk van elkaar het absurde plan opvatten om de wereld te meten; de wereldreiziger Von Humboldt doet dat doo…Lees verder op Wikipedia

Suggesties