Boek
Nederlands

Saaie kraai

Doelgroep:
Vanaf 3-5 jaar
Genre:
Kraai vindt zichzelf erg mooi: zelfs mooier dan de kerstboom met kaarsjes. Prentenboek met veel illustraties in kleur en een tekst om voor te lezen vanaf ca. 4 jaar.
Onderwerp
Feestjes bouwen
Titel
Saaie kraai
Auteur
Daniëlle Schothorst
Taal
Nederlands
Uitgever
Tilburg: Zwijsen, 2003 | Andere uitgaves
[28] p. : ill.
ISBN
9789027649553 (hardback)
Plaatsingssuggestie
Kerstmis (ZIZO)

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Meer dan 50 keer in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Kraai versiert zichzelf met ringen. Hij vindt zich zo mooi dat hij al zijn vrienden uitnodigt op een feestje. Op de terugweg blaast de wind zijn veren in de war. Thuis in de spiegel vindt hij zichzelf niet meer prachtig maar saai. Dan bedenkt hij een nieuw plan: hij schildert zichzelf in bonte kleuren. Maar er gebeurt iets vreselijks: zijn vrienden herkennen hem niet meer en sluiten hem buiten. Dit gegeven is niet origineel en bovendien wordt de boodschap hier te expliciet gebracht. Op het eind, als Kraais verf verdwenen is door de regen, wordt de boodschap nog eens extra 'in de verf' gezet. Al is de taal nodeloos expliciet, ze is wel klankrijk en ritmisch, waardoor de tekst zich vlot laat voorlezen. Op de illustraties in zachte tinten zijn de emoties van de dieren duidelijk te zien, maar zij blinken evenmin uit in originaliteit. [Jan Van Coillie]
Kraai vindt zichzelf heel mooi, zelfs mooier dan een opgetuigde kerstboom. Om zijn schoonheid te tonen nodigt hij zijn vrienden (Beer, Hond en Vos) uit om het kerstfeest te vieren. Tijdens het bezorgen van de uitnodigingen raakt Kraai verzeild in een storm. Van zijn schoonheid is niets meer over en in arren moede pakt hij een verfdoos en beschildert zich van top tot teen, waardoor hij onherkenbaar is en buitengesloten wordt (zelfs letterlijk) door zijn vrienden. Een regenbui wast hem schoon en Kraai is weer kraai met als moraal: je bent goed zoals je bent. Prentenboek met zachtgekleurde verfillustraties die aansprekend zijn. De warmte van het kerstfeest komt goed tot uitdrukking. De tekst - soms gedrukt in witte letter in de illustraties of zwart gedrukt op een witte of een gekleurde achtergrond - laat zich goed voorlezen aan kinderen vanaf ongeveer 4 jaar. Dit prentenboek verscheen eerder (jaargang 2001-2002) in de serie Leesleeuw kleuters.

Over Daniëlle Schothorst

Daniëlle Schothorst (Soest, 8 januari 1971) is een Nederlands kinderboekenschrijfster en illustratrice.

Biografie

Jeugd en opleiding

Schothorst werd geboren in Soest. Ze verhuisde vlak daarna met haar ouders naar Schoorl. Na haar middelbare school ging ze naar de Kunstacademie in Kampen waar ze in 1994 afstudeerde. Hierna volgde zij nog tekenlessen bij Annemie Heymans.

Loopbaan

Schothorst schrijft en tekent voornamelijk kinderboeken. Hiernaast maakt zij ook geboortekaartjes en beeldjes. Ook maakt ze illustraties voor de kinderserie Sesamstraat. In 2005 schreef zij het Arubaanse Kinderboekenweekgeschenk Hopus. Tevens gaf ze tekenlessen aan scholen in Aruba. Momenteel werkt ze voor de uitgeverijen Zwijsen en Kluitman.

Privé

Schothorst is getrouwd en heeft drie …Lees verder op Wikipedia

Suggesties