Trainspotting ; T2 Trainspotting

Danny Boyle (regisseur), Ewen Bremner (acteur), Robert Carlyle (acteur)
Twee verhalen over Mark Renton die in Edinburgh te maken krijgt met drugsverslaving en met verkeerde vrienden. Het ene verhaal speelt zich af in de jaren negentig, het andere twintig jaar later.
Bevat
Disc 1 Trainspotting (1996)
Disc 2 T2 Trainspotting (2017)
Titel
Trainspotting ; T2 Trainspotting
Regisseur
Danny Boyle
Acteur
Ewen Bremner Robert Carlyle Ewan McGregor Kevin McKidd Jonny Lee Miller 1972-
Scenarist
John Hodge
Naar het werk van
Irvine Welsh
Taal
Engels
Uitgever
Hilversum: Sony Pictures Home Entertainment, © 2017
2 dvd-video's
Speelduur
110, 113 min.
Aantekening
Engels gesproken Ondertiteling o.a. Frans, Engels, Nederlands
EAN
8712609643206 (box)

Andere formaten:

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Twee zwarte komedies van Danny Boyle, gebaseerd op romans van Irvine Welsh. Ewan McGregor (Miles ahead; Our kind of traitor) brak in 1996 door met zijn rol als Mark Renton, een jonge werkloze en aan heroïne verslaafde junk uit Edinburgh. Door verschillende gebeurtenissen besluit hij af te kicken en in Londen een nieuw leven te beginnen, maar hij kan zich moeilijk losmaken van zijn vrienden en de drugs. In de vervolgfilm keert hij na twintig jaar terug naar Edinburgh waar zijn oude vrienden nog wonen, ouder maar niet veel wijzer. Renton hoopt het te gaan maken in de porno-industrie, maar krijgt ook te maken met wraak en wantrouwen. Mark Duursma (Trouw 5-9-'96) schrijft over het origineel*: '(...) De hooggespannen verwachtingen die door een media-hype worden gewekt, worden zelden helemaal waargemaakt, maar 'Trainspotting' komt een eind in de richting. Met veel elan en zwarte humor wordt het schijnbaar troosteloze junkiebestaan verbeeld, waarbij de bizarre gebeurtenissen af en toe uitmon…Lees verder

Over Danny Boyle

CC BY-SA 4.0 - Foto van/door Maximilian Bühn

Danny Boyle (Radcliffe (Lancashire), 20 oktober 1956) is een Engelse filmregisseur en -producent. Zijn bekendste films zijn Trainspotting, 28 Days Later... en Slumdog Millionaire. Daarnaast was hij de regisseur van de openingsceremonie van de Olympische Zomerspelen 2012 in Londen.

Biografie

Vroege levensjaren

Danny Boyle werd geboren in een katholiek Iers arbeidersgezin. Zijn moeder kwam uit Ballinasloe, Co Galway, zijn vader uit een Iers gezin dat in Engeland woonde. Boyle koesterde lange tijd de droom priester te worden en ging naar een religieuze school toen hij tiener was. Die droom kwam niet uit en hij startte een studie aan de Thornleigh Salesian College in Bolton en aan de Universiteit van Wales te Bangor.

Hij begon zijn carrière in het theater: eerst bij de Joint Stock Theater Company en daarna bij de Royal Court Theatre waar hij artdirector was va…Lees verder op Wikipedia

Suggesties