Boek
Nederlands
Familiesaga over meerdere generaties glasblazers in Frankrijk die zich grotendeels ten tijde van de Franse Revolutie afspeelt.
Titel
De glasblazers : roman
Auteur
Daphne Du Maurier
Vertaler
R.W.M. Kliphuis-Vlaskamp
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
The glass-blowers
Uitgever
De Bilt: Schokland, 2015 | Andere uitgaves
343 p.
ISBN
9789081662895 (hardback)

Andere talen:

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Meer dan 50 keer in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Dit boek is oorspronkelijk verschenen in 1963 en is een echte familiesaga. De proloog start in 1844 wanneer er plotseling een Engelse familie opduikt in de kringen van de Bussons. Daarna begint het verhaal echt, gaan we terug naar eind achttiende eeuw en komt de lezer erachter hoe de Engelse tak van de familie is ontstaan. Alles heeft direct te maken met de Franse Revolutie. Glasblazerszoon Robert hield zich altijd meer bezig met politiek dan met het glasblazersgilde en komt in moeilijkheden na de bestorming van de Bastille. Bij vlagen is dit een zeer onderhoudend boek, maar de vertaling doet wel gedateerd aan, leest wat moeizaam. Voor de doorzetter, of voor degene die echt geïnteresseerd is in de politieke geschiedenis van Frankrijk. Du Maurier verhaalt heel nauwkeurig en met veel oog voor detail. Interessant gegeven is dat dit ook het echte familieverhaal van de auteur zelf is. Maar deze historische roman is wel heel andere kost dan haar populaire, meer romantische, werk. Met een na…Lees verder

Over Daphne Du Maurier

Daphne du Maurier (Londen, 13 mei 1907 – Par (Cornwall), 19 april 1989) was een Brits schrijfster van vooral historische en hedendaagse romans uit Cornwall. Haar bekendste werk Rebecca (1938) werd een klassieker en vormde de basis voor de gelijknamige film door Alfred Hitchcock die met een Oscar werd bekroond.

Leven

Zij werd geboren in Londen als dochter van de acteur/toneelleider Gerald du Maurier en kleindochter van de schrijver George du Maurier. Haar eerste roman, The Loving Spirit, werd uitgegeven in 1931.

Zij trouwde met luitenant-generaal Sir Frederick Browning met wie ze een zoon en twee dochters kreeg. Een van de weinige keren dat ze buiten haar romans om in de openbaarheid trad, was in 1977 als weduwe van Browning om hem te verdedigen tegen het kwade daglicht waarin hij gesteld werd in de film Een brug te ver (1976-1977) over de slag om Arnhem.

Tegen de tijdgeest in schreef ze eerst vooral klass…Lees verder op Wikipedia

Suggesties