Boek
Nederlands
Andere formaten
Toegankelijke formaten:

De schaduw van Skellig

David Almond (auteur), Annelies Jorna (vertaler)
+1
De schaduw van Skellig
×
De schaduw van Skellig De schaduw van Skellig
Doelgroep:
Vanaf 9-11 jaar
Michael vindt in een schuur een geheimzinnige zwerver die niet helemaal is wat hij lijkt. Vanaf ca. 12 jaar.
Onderwerp
Gezin, Vriendschap
Titel
De schaduw van Skellig
Auteur
David Almond
Vertaler
Annelies Jorna
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
Skellig
Editie
5
Uitgever
Amsterdam: Querido, 2011 | Andere uitgaven
156 p.
ISBN
9789045111841 (paperback)

Andere formaten:

Toegankelijke formaten:
Andere talen:

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Michael (10) is pas verhuisd en verveelt zich. Zijn ouders zijn druk met het huis en de doodzieke baby. Hij verkent de omgeving en ontdekt in een schuur een zwerver die blijkbaar op z'n dood zit te wachten. Michael en zijn buurmeisje Nina ontfermen zich in het geheim over deze mysterieuze man, die Skellig heet en een mengeling van mens, uil en engel lijkt te zijn. Als dank voor hun hulp bezoekt Skellig de baby in het ziekenhuis en laat de twee kinderen delen in zijn (vlieg)ervaringen. Daarna verdwijnt Skellig, een boodschap op de vensterbank achterlatend. Prachtig verhaal waarin de symboliek over leven, dood en vriendschap, mede door de gekozen ik-vorm, op een indringende wijze wordt neergezet. Het directe taalgebruik en de afwisseling tussen verdriet en droge Engelse humor maken het verhaal toegankelijk en prettig leesbaar. Omslag in vrij felle kleuren. Bekroond met een Zilveren Griffel 2000. Recentelijk verscheen 'Mijn naam is Nina'* met buurmeisje Nina als hoofdpersoon. Een bijzond…Lees verder

De schaduw van Skellig

Michael is tien wanneer hij een zusje krijgt. Helaas is het meisje ernstig ziek en wordt er gevreesd voor haar leven. Michael dwingt zichzelf nog uitsluitend aan haar te denken, in de overtuiging dat hij haar zo kan redden. Terwijl zijn moeder en zusje in het ziekenhuis verblijven, proberen Michael en z’n vader wat te maken van hun nieuwe huis en tuin. Op ontdekkingstocht in de bouwvallige schuur botst Michael op een bijzonder vreemd wezen: een lijkbleke, stoffige man die zich nauwelijks kan bewegen en zich voedt met insecten die komen langs vliegen of kruipen. Op zijn rug heeft hij bulten, die wel vleugels lijken. Michael raakt volkomen in de ban van deze figuur. En dan is er nog Nina, het bijzonder eigenzinnige buurmeisje dat niet naar school gaat, maar les krijgt van haar moeder, want “Wij vinden dat op scholen de aangeboren nieuwsgierigheid, creativiteit en intelligentie van kinderen aan banden wordt gelegd. De geest moet openstaan voor de wereld, niet afgestompt raken in een muf …Lees verder

Over David Almond

David Almond (Felling, bij Newcastle, 15 mei 1951) is een Brits kinderboekenschrijver. Hij heeft meerdere boeken en romans geschreven, die elk goed werden ontvangen door critici.

Almond studeerde aan de University of East Anglia. Zijn werken zijn doorgaans filosofisch van aard, en derhalve te lezen door zowel kinderen als volwassenen. Een terugkerend thema in zijn werken is de relatie tussen twee tegenpolen, zoals leven en dood en realiteit en fictie.

In 2000 ontving hij de Zilveren Griffel voor het boek De schaduw van Skellig. Zijn boeken De wildernis, Het zwarte slik en De vuurvreter zijn beloond met een Zilveren Zoen. In 2010 ontving hij de prestigieuze Hans Christian Andersenprijs, een oeuvreprijs voor kinderboekenschrijvers, soms wel de Nobelprijs voor jeugdliteratuur genoemd.

Bibliografie

Suggesties

Publicaties over dit werk in de bibliotheek