Boek
Nederlands
Andere formaten
Toegankelijke formaten:

De vuurvreter

David Almond (auteur)
+1
De vuurvreter
×
De vuurvreter De vuurvreter

De vuurvreter

Doelgroep:
Vanaf 12-14 jaar
In september 1962 lijkt de wereld aan de rand van een nieuwe oorlog te staan. Ook voor de gevoelige Bobby verandert het leven nadat hij kennis heeft gemaakt met een geheimzinnige vuurvreter.
Titel
De vuurvreter
Auteur
David Almond
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
The fire-eaters
Uitgever
Amsterdam: Querido, 2005
173 p.
ISBN
90-451-0146-7

Andere formaten:

Toegankelijke formaten:

Andere talen:

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Meer dan 50 keer in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

De jonge Bobby Burns groeit op in Keely Bay, een fictief gehucht aan zee. Wanneer in 1962 de zomer stilaan plaats maakt voor de herfst, neemt Bobby's leven plots allerlei wendingen. Of zoals Bobby zelf zegt: "Het begon allemaal op de dag dat ik McNulty ontmoette". Bobby neemt samen met zijn moeder de bus naar Newcastle, waar ze op de markt getuige zijn van het schouwspel van McNulty, een vuurspuwer en boeienkoning. De sinistere man nodigt Bobby uit om hem te assisteren. Vol bewondering, maar ook vol angst ziet Bobby toe hoe McNulty een wagenwiel op het voorhoofd plaatst en even later een vleespen door beide wangen priemt. Het gebeuren maakt zo'n indruk op de jongen dat hij het niet meer uit zijn hoofd kan zetten. Het hele boek door blijft Bobby in de ban van de vuurvreter.

Wanneer Bobby een week later voor het eerst naar de middelbare school moet, loopt het helemaal fout. De plak wordt er gevoerd door een aantal tirannieke leerkrachten, die er niet voor terugdeinzen de zweep te…Lees verder
De zomervakantie van 1962 is bijna voorbij en Bobby Burns zal daarna naar zijn nieuwe school gaan. Met zijn moeder gaat hij naar de stad en blijft kijken bij een optreden van McNulty, een vuurvreter. Later blijkt zijn vader deze man te kennen van de tijd dat zij als militairen uit Birma terugkwamen. Het regime op de nieuwe school is erg streng en er wordt vaak geslagen. Samen met een nieuwe jongen onderneemt Bobby een actie hiertegen en wordt uiteindelijk van school gestuurd. Bobby’s vader is ziek en men weet niet precies wat het is. En dan is er nog de dreiging van de derde, nucleaire wereldoorlog, als gevolg van de Cuba-crisis. Schitterend geschreven literaire jeugdroman over de periode waarin de angst voor de ondergang van de wereld zeer reëel was. De kleine samenleving van een dorpje aan de kust met een diversiteit aan bewoners wordt indringend, en tegelijkertijd genuanceerd beschreven en alle personages komen echt tot leven. Het verhaal bestaat uit korte hoofdstukken die steeds e…Lees verder

De vuurvreter

Najaar 1962. Met de verschrikkingen van W.O. II nog vers in het geheugen leven de inwoners van een Engels kustdorpje nu met de dreiging van een nieuwe (atoom)oorlog. Onheilspellende berichten op radio en tv voeden die angst. In plaats van verdeling te zaaien, brengt deze angst in Keely Bay de mensen samen. Kolenvissers verbroederen met universitairen, families die er al generaties lang wonen met nieuwelingen. En dan is er nog de vuurvreter en boeienkoning, McNulty, een mysterieus personage getekend door het verleden. Opgevoed in de naweeën van W.O. II, heeft de jeugd van Keely Bay zijn eigen idee over vrijheid en onderdrukking. Een idee waarvoor ze willen strijden. Veel meer dan het vragen beantwoordt, laat dit boek vragen open. Hoe loopt het af met Bobby’s schoolcarrière? Wordt het iets tussen Bobby en Ailsa? Is Bobby’s vader echt ziek? Blijft Daniël met zijn ouders in Keely Bay wonen? Geen van deze vragen wordt echt beantwoord in het boek, je kunt dus zelf naar believen het antwoord…Lees verder

Over David Almond

David Almond (Felling, bij Newcastle, 15 mei 1951) is een Brits kinderboekenschrijver. Hij heeft meerdere boeken en romans geschreven, die elk goed werden ontvangen door critici.

Almond studeerde aan de University of East Anglia. Zijn werken zijn doorgaans filosofisch van aard, en derhalve te lezen door zowel kinderen als volwassenen. Een terugkerend thema in zijn werken is de relatie tussen twee tegenpolen, zoals leven en dood en realiteit en fictie.

In 2000 ontving hij de Zilveren Griffel voor het boek De schaduw van Skellig. Zijn boeken De wildernis, Het zwarte slik en De vuurvreter zijn beloond met een Zilveren Zoen. In 2010 ontving hij de prestigieuze Hans Christian Andersenprijs, een oeuvreprijs voor kinderboekenschrijvers, soms wel de Nobelprijs voor jeugdliteratuur genoemd.

Bibliografie