Boek
Nederlands
Andere formaten
Toegankelijke formaten:

De wildernis

David Almond (auteur)
Doelgroep:
Vanaf 12-14 jaar
In een oud mijnwerkersstadje in het noorden van Engeland meten twee 13-jarige jongens op lugubere wijze hun krachten.
Titel
De wildernis
Auteur
David Almond
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
Kit's wilderness
Uitgever
Amsterdam: Querido, 2000
183 p.
ISBN
90-214-5057-7 (hardback)

Andere formaten:

Toegankelijke formaten:
Andere talen:

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Kit Watson (13) verhuist met zijn ouders naar een oud mijnwerkersdorp in het noorden van Engeland. De mijnen zijn reeds lang gesloten, maar de mythen en verhalen, overgeleverd door vele generaties mijnwerkers, waren nog steeds rond. Al gauw komt de jongen, die veel fantasie heeft en goed verhalen kan schrijven, in contact met Askew. Deze vreemde jongen, ook uit een mijnwerkersgeslacht, is zijn tegenpool met een gevaarlijke hang naar dood en duisternis. Hij speelt 'het spel van de Dood' in een oude mijnschacht en veel kinderen sleurt hij mee in dit lugubere spel. Hij daagt Kit uit, maar deze weet hem na een uiterste inspanning via een verhaal te treffen in z'n diepste kern en hem terug te brengen tot een normaal leven. Een griezelig, fascinerend en fantasierijk boek, prachtig in elkaar gezet met vloeiende overgangen van alledaagse werkelijkheid naar een magische wereld. Het verhaal in het verhaal dat tot de ontknoping leidt, is mooi gevonden. De liefde van Kit voor zijn opa, ook een ou…Lees verder

Over David Almond

David Almond (Felling, bij Newcastle, 15 mei 1951) is een Brits kinderboekenschrijver. Hij heeft meerdere boeken en romans geschreven, die elk goed werden ontvangen door critici.

Almond studeerde aan de University of East Anglia. Zijn werken zijn doorgaans filosofisch van aard, en derhalve te lezen door zowel kinderen als volwassenen. Een terugkerend thema in zijn werken is de relatie tussen twee tegenpolen, zoals leven en dood en realiteit en fictie.

In 2000 ontving hij de Zilveren Griffel voor het boek De schaduw van Skellig. Zijn boeken De wildernis, Het zwarte slik en De vuurvreter zijn beloond met een Zilveren Zoen. In 2010 ontving hij de prestigieuze Hans Christian Andersenprijs, een oeuvreprijs voor kinderboekenschrijvers, soms wel de Nobelprijs voor jeugdliteratuur genoemd.

Bibliografie