Boek
Nederlands

Duister

David Almond (auteur)
+1
Duister
×
Duister Duister
Doelgroep:
Vanaf 12-14 jaar
Davie raakt in de ban van nieuwkomer Stephen die met figuren van klei de wereld naar zijn hand wil zetten. De nieuwkomer sleept Davie mee naar de rand van de waanzin. Vanaf ca. 15 jaar.
Titel
Duister
Auteur
David Almond
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
Clay
Uitgever
Rotterdam: Lemniscaat, 2008 | Andere uitgaven
222 p.
ISBN
9789047700715
Andere talen:

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Davie (ik-figuur), een gewone schooljongen in een gewoon Engels dorp, raakt in de ban van Stephen Rose. Diens verleden is veelbewogen en duister en hij heeft geheimzinnige vermogens. Hij meent een geboetseerde pop tot leven te kunnen wekken en sleept Davie mee naar de rand van de waanzin. In flitsende, korte hoofdstukken ontrolt het verhaal zich, geschreven in een bijna hamerende stijl die tot doorlezen dwingt. Ook voor de lezer vervaagt de grens tussen waan en waarheid en worden vragen opgeroepen over religieuze verdwazing, goed en kwaad, God en duivel en over de hoogmoed van het kunstenaarschap. Het nogal zwarte verhaal laat twee uitwegen open. De Engelse auteur (1951) is tweevoudig winnaar van de Whitbread Children's Book Award. Voor 'De vuurvreter'* ontving hij in 2006 een Zilveren Zoen, evenals voor 'De wildernis' (2001) en 'Het zwarte slik' (2002). Eindelijk weer eens een echt boek: gebonden, stevig in de hand, maar inhoudelijk nogal zwaar. Voor de betere, wat levenswijzere leze…Lees verder

Duister

Felling is een gewoon Iers dorp waar het dagelijkse leven zijn gang gaat en waar protestanten en katholieken samenleven en soms met elkaar op de vuist gaan. Eén van de inwoners Davie, de ik-persoon, vertelt dit verbijsterende verhaal en sleurt je mee in een spiraal van waanzin waaraan je niet ontkomt. Alles begint met de komst van de bijzondere jongen, Stephen Rose. Waar komt hij vandaan? Waarom trekt hij in bij Crazy Mary? Wat is waar en wat niet over zijn mysterieuze verleden? ... Stephen blijkt over duistere machten te beschikken. Hij maakt wezens van klei en kan ze tot leven wekken. Davie raakt in zijn ban en samen werken ze een groots plan uit dat het hele dorp in beroering brengt. In korte hoofdstukken vertelt Almond met een stevig ritme dit waanzinnige verhaal. Bladzijde na bladzijde bouwt hij een flinke dosis spanning op, die uitmondt in een onontkoombaar einde. De personages zijn herkenbaar en helder. Het zouden je buren kunnen zijn, wat het geheel nog gruwelijker maakt. Zond…Lees verder

Over David Almond

David Almond (Felling, bij Newcastle, 15 mei 1951) is een Brits kinderboekenschrijver. Hij heeft meerdere boeken en romans geschreven, die elk goed werden ontvangen door critici.

Almond studeerde aan de University of East Anglia. Zijn werken zijn doorgaans filosofisch van aard, en derhalve te lezen door zowel kinderen als volwassenen. Een terugkerend thema in zijn werken is de relatie tussen twee tegenpolen, zoals leven en dood en realiteit en fictie.

In 2000 ontving hij de Zilveren Griffel voor het boek De schaduw van Skellig. Zijn boeken De wildernis, Het zwarte slik en De vuurvreter zijn beloond met een Zilveren Zoen. In 2010 ontving hij de prestigieuze Hans Christian Andersenprijs, een oeuvreprijs voor kinderboekenschrijvers, soms wel de Nobelprijs voor jeugdliteratuur genoemd.

Bibliografie