Boek
Nederlands
Andere formaten
Toegankelijke formaten:

Het zwarte slik

David Almond (auteur)

Het zwarte slik

Doelgroep:
Vanaf 12-14 jaar
Drie weeskinderen lopen weg uit een tehuis en ontmoeten een klein meisje dat bij een oude, geheimzinnige man woont.
Titel
Het zwarte slik
Auteur
David Almond
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
Heaven eyes
Uitgever
Amsterdam: Querido, 2001
166 p.
ISBN
90-214-5058-5 (paperback) 9789021450582 (paperback)

Andere formaten:

Toegankelijke formaten:
Andere talen:

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Erin Law en twee vrienden lopen weg uit een tehuis. Op een zelfgemaakt vlot stranden ze op een modderige rivieroever, waar in een vervallen drukkerij een oude, geheimzinnige man, samen met een klein meisje, Sterre, woont. Langzaam aan wordt duidelijk hoe Sterre bij Opi terechtgekomen is. Als Opi sterft en werklui komen om de drukkerij af te breken, keren de drie kinderen, samen met Sterre, terug naar het tehuis. Een poëtisch en meeslepend geschreven verhaal, dat erg knap van structuur is. Door vooruitwijzingen kent het verhaal een duidelijke spanningsboog, waardoor de lezer het boek niet even kan wegleggen, wat nog eens versterkt wordt doordat het verhaal vanuit de visie van een van de kinderen is geschreven. Het verhaal is van deze tijd en tegelijkertijd straalt het een sfeer van andere tijden uit en wordt het ongelooflijke zeer geloofwaardig beschreven. De personages komen echt tot leven, onder meer door de gevoelige dialogen. Aan het eind van het boek wordt gesproken van 'het begin…Lees verder

Over David Almond

David Almond (Felling, bij Newcastle, 15 mei 1951) is een Brits kinderboekenschrijver. Hij heeft meerdere boeken en romans geschreven, die elk goed werden ontvangen door critici.

Almond studeerde aan de University of East Anglia. Zijn werken zijn doorgaans filosofisch van aard, en derhalve te lezen door zowel kinderen als volwassenen. Een terugkerend thema in zijn werken is de relatie tussen twee tegenpolen, zoals leven en dood en realiteit en fictie.

In 2000 ontving hij de Zilveren Griffel voor het boek De schaduw van Skellig. Zijn boeken De wildernis, Het zwarte slik en De vuurvreter zijn beloond met een Zilveren Zoen. In 2010 ontving hij de prestigieuze Hans Christian Andersenprijs, een oeuvreprijs voor kinderboekenschrijvers, soms wel de Nobelprijs voor jeugdliteratuur genoemd.

Bibliografie