Boek
Nederlands

Wie verraadde Anne Frank ?

Onderwerp
Frank, Anne
Titel
Wie verraadde Anne Frank ?
Auteur
David Barnouw Gerrold Van der Stroom
Taal
Nederlands
Uitgever
Amsterdam: Boom, 2003
104 p.
ISBN
90-5352-932-2 9789053529324 (paperback)
Plaatsingssuggestie
Nederland 945.3 (SISO) Wereldoorlog II ; Anne Frank (ZIZO)

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Meer dan 13 keer in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Anne Frank werd verraden. Door wie is nog steeds onbekend. Na het uitkomen van twee biografieën over haar van Melissa Mueller en Carol Ann Lee, en een biografie over Otto Frank van de laatste, werden nieuwe verdachten genoemd. Het NIOD ondernam daarop zelf een wetenschappelijk onderzoek. Ze ging daarbij uit van hetzelfde materiaal als de schrijfsters. De uitkomst is dat er geen sluitend bewijs is dat de door Mueller of Lee aangedragen verdachte het verraad leegde. De meeste aandacht gaat uit naar Lee’s verdachte, Tonny Ahlers. Door, niet alleen, het NIOD afgedaan als een praatjesmaker en fantast. Ook enkele andere mogelijke verraders passeren kort de revue. In haar conclusie suggereert het NIOD dat toeval en onvoorzichtigheid van de onderduikers bij het verraad een rol kunnen hebben gespeeld. Het onderzoek signaleert fouten in bronnengebruik en beweringen, plaatst kanttekeningen en komt als geheel redelijk overtuigend over. Voorzien van uitvoerig notenapparaat en een literatuurlijst.

Over David Barnouw

CC BY 3.0 - Foto van/door De Balie

Nicolaas David Johannes ('David') Barnouw (Retranchement, 11 maart 1949) is een Nederlands historicus en publicist. Hij was van 1979 tot 2014 als onderzoeker, woordvoerder en voorlichter verbonden aan het NIOD.

Biografie

Barnouw studeerde politieke en sociale wetenschappen aan de Universiteit van Amsterdam en was daarna jaren werkzaam aan het IISG en de subfaculteit psychologie van de Universiteit Leiden. In 2008 en 2012 was hij visiting professor aan de Universiteit van Vermont (USA). In 2014 ontving hij in Boca Raton (Florida) van de 'Lessons and Legacies and the Holocaust Ededucational Foundation' een onderscheiding, met de vermelding In Recognition of your Distinguished Contribution to Holocaust Education.

Door zijn interesse in film en geschiedenis is hij actief lid van IAMHIST en was hij voorzitter van de Vereniging Geschiedenis, Beeld & Geluid. Hij was ook vijf jaar commissielid van het Stimuleringsfonds…Lees verder op Wikipedia