Boek
Nederlands

Grote beer, kleine beer

David Bedford (auteur), Jane Chapman (illustrator)
+1
Grote beer, kleine beer
×
Grote beer, kleine beer Grote beer, kleine beer
Doelgroep:
Vanaf 3-5 jaar
Genre:
Tijs de ijsbeer wil graag groot zijn, zoals zijn moeder. Zij laat hem zien hoe het is om groot te zijn. Prentenboek met grote schilderingen in kleur. Vanaf ca. 3 jaar.
Onderwerp
Beren, Opgroeien
Titel
Grote beer, kleine beer
Auteur
David Bedford 1969-
Illustrator
Jane Chapman
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
Big bear little bear
Editie
1
Uitgever
Utrecht: Veltman, 2011 | Andere uitgaves
20 p. : ill.
ISBN
9789048304752 (hardback)

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Meer dan 50 keer in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Kleine beer Tijs wil graag zo groot worden als moeder ijsbeer en vraagt zich af wat hij dan allemaal zal kunnen. Zijn moeder neemt hem daarom mee op een spannende tocht door het sneeuwlandschap.

De ijsberen worden in hun natuurlijke omgeving afgebeeld: in een wereld van sneeuw en ijs dus. Niet meteen de spannendste achtergrond voor een illustrator, maar Jane Chapman heeft dit mooi opgelost door af en toe een andere kleurtint te gebruiken: van lichtblauw over zacht paars tot pastelgroen. Bovendien wordt gefocust op de ijsberen. Telkens worden zij in een andere positie uitgebeeld: liggend, zwemmend, staand, gehurkt, springend, rollebollend... Chapman heeft elk perspectief uitgeprobeerd. Zij sluit het verhaal af met een close-up van een slapende mama beer met Tijs in een innige knuffel.

Hoewel de illustratrice haar uiterste best heeft gedaan om met beperkte middelen een interessant prentenboek te tekenen, gaan de schattige beren na een tijdje toch flink vervelen. Je wordt…Lees verder
Kleine Beer trekt met zijn moeder ijsbeer door de sneeuw om te stoeien, te rennen en te zwemmen. Hij wil graag alles leren om groot te worden, maar komt erachter dat het eigenlijk ook heel fijn is om klein te zijn. Vierkant, hardkartonnen prentenboek met twee afgeronde hoeken en een gewatteerd omslag. In hoofdzakelijk blauwe en witte zachte tinten is de poolomgeving natuurgetrouw geschilderd. Hier en daar zijn de dikke penseellijnen te zien. Ook de beren zijn levensecht en hun bewegingen zijn goed getroffen. De platen zijn meestal over twee pagina's afgedrukt met de tekst op een effen, leeg gedeelte in de tekeningen. Wat inhoud betreft niet bijzonder origineel, maar wel herkenbaar. Vertederend prentenboek om met peuters en kleuters te bekijken en voor te lezen. Heruitgave op iets kleiner, vierkant formaat en zonder voelelement. Vanaf ca. 3 jaar.

Grote Beer, Kleine Beer

Kleine Beer wil graag net zo groot zijn als zijn mama. Maar ook al gaat hij helemaal rechtop staan, toch is hij nog lang niet zo groot als zijn mama. Hij is ook nog niet zo snel en kan ook nog niet zwemmen. Samen met mama stoeit, rent, vliegt en rolt hij in de sneeuw. Kleine Beer vindt dit zo leuk dat hij het toch fijn vindt om nog een tijdje klein te blijven en dicht bij zijn mama in slaap te vallen.
Stevig kartonboekje met een zachte kaft. Op de voorzijde zijn de titel en de sneeuwvlokjes met licht reliëf aangebracht waardoor je ze tactiel kan waarnemen. Dit schept verwachtingen voor de inhoud, maar eens je het boekje openslaat, zie je enkel gewone afbeeldingen van water, ijs en sneeuw met mama en kleine ijsbeer. Er zit zeer weinig variatie in de afbeeldingen, behalve lichte kleurschakeringen, de houdingen en de mimiek van de ijsberen. Het zijn echter de typische afbeeldingen die je in zoveel boekjes over ijsberen ziet.
De inhoud gaat vooral over het fysieke groot worden…Lees verder

Grote Beer Kleine Beer

Kleine Beer wil zo groot worden als zijn moeder. Moeder Beer zal hem eens laten zien hoe het is om groot te zijn. Je moet hard kunnen rennen en zwemmen. Kleine Beer is vol bewondering voor zijn moeder. Moeder Beer brengt Kleine Beer op haar rug terug naar hun hol, ze zijn allebei moe van al dat stoeien. Kleine Beer komt tot het besluit dat hij niet te vlug groot wil worden. Ook Moeder Beer vindt haar beertje precies goed. En lekker knus tegen de vacht van zijn moeder, valt Kleine Beer in slaap. De zachte velletjes van Moeder Beer en Kleine Beer kan je het hele boek door voelen. Dit is misschien leuk voor jonge kinderen. Voor het overige zijn de prenten nogal saai: steeds de twee ijsberen tegen een egale en weinig uitgewerkte achtergrond. Het verhaal brengt ook weinig nieuws.


Over David Bedford

David (Vickerman) Bedford (Londen, 4 augustus 1937 – Hendon, 1 oktober 2011) was een Engelse componist en muziekpedagoog. Hij was een broer van de dirigent Stuart Bedford en een kleinzoon van de componist, schilder en schrijver Herbert Bedford en de componiste Liza Lehmann. Zijn moeder, Lesley Duff, was lid van de English Opera Group.

Opleiding, carrière en muziek

Bedford was leerling van Lennox Berkeley aan de Royal Academy of Music in Londen en, met een studiebeurs, van Luigi Nono in Venetië en voorts aan de elektronische studio van de RAI in Milaan.

Aan het einde van de jaren zestig speelde hij met anderen in de cultband The Whole World, wat hem opdrachten vanuit de rock-wereld bracht. Hij werkte ook samen met Mike Oldfield. Bedford deed ook orkestraties voor de films The Killing Fields (1984), The Supergrass (1985), Abs…Lees verder op Wikipedia