Psychologisch drama over een identieke tweeling, twee wereldberoemde gynaecologen in Toronto
Onderwerp
Tweelingen
Kijkwijzer
Vanaf 16 jaarVanaf 16 jaar
Titel
Dead ringers
Regisseur
David Cronenberg 1943-
Acteur
Jeremy Irons Geneviève Bujold
Taal
Engels
Uitgever
Plaats van uitgave onbekend: Video Film Express, 2001 | Andere uitgaves
1 dvd-video
Oorspr. opname
1988
Speelduur
115 min.
Aantekening
Engels gesproken Ondertiteling: Nederlands
EAN
8713053100031

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Canadees psychologisch drama uit 1988 onder regie van David Cronenberg (regisseur van o.a. The Fly). Gebaseerd op de roman 'Twins' van Bari Wood en Jack Geasland. In de hoofdrollen spelen Jeremy Irons (dubbelrol) en Genevieve Bujold. Het verhaal gaat over de identieke tweeling Elliot en Beverly Mantle, twee wereldberoemde gynaecologen in Toronto. Ze zijn onafscheidelijk en delen alles, hun luxe appartement, hun kliniek en zelfs hun vrouwen. Alles gaat goed totdat de verlegen Beverly verliefd wordt op een van de patiënten, de actrice Claire. Voor de zelfverzekerde Elliot is zij een van de velen. Beverly wil Claire graag voor zichzelf en vervreemdt steeds meer van zijn broer. Speelfilmencyclopedie (zesde editie) beoordeelt de film met 2 1/2 ster: '(...) een voortreffelijke dubbelrol van Irons en je vergeet heel gauw dat het een en dezelfde persoon is, ondanks de simpele filmtrucs (...) Hoewel je een traditioneel horrorwerk van Cronenberg zou verwachten, is dit het niet, maar het is even…Lees verder

Over David Cronenberg

CC BY-SA 2.5 - Foto van/door No machine-readable author provided. Nikita~commonswiki assumed (based on copyright claims).

David Paul Cronenberg (Toronto, 15 maart 1943) is een Canadees filmregisseur die gespecialiseerd is in het maken van horrorfilms en psychologische thrillers. Veel van deze films bevatten ook futuristische en maatschappijkritische elementen.

Cronenberg schrijft, regisseert en produceert zijn meeste films in eigen beheer voor een laag budget. Hierdoor kent hij volledige artistieke vrijheid en is hij onafhankelijk van grote studio's. Cronenberg heeft een zeer herkenbare stijl en hij wordt daarom gezien als filmauteur. Hoewel zijn films nooit heel erg succesvol zijn geweest, heeft hij een enorme fanbase en een cultreputatie weten op te bouwen.

Zijn succesvolste films zijn Videodrome, The Fly, Dead Ringers, Crash, A History of Violence en Eastern Promises. In 2018 werd aan hem de Gouden Leeuw oeuvre prijs toegekend.

Hij speelt een rol in de 5de aflevering van het 3de seizoen in Star Trek Discovery. Zijn kenmerkende bril is hierin ook aanwezig.

Lees verder op Wikipedia

Suggesties

Publicaties over dit werk in de bibliotheek