Horror waarin een hallucinerende man denkt slachtoffer te zijn van een wereldwijd dopecomplot
Kijkwijzer
Vanaf 16 jaarVanaf 16 jaar
Titel
Naked lunch / written and dir. by David Cronenberg ; based upon the book by William S. Burroughs
Regisseur
David Cronenberg 1943-
Naar het werk van
William S. Burroughs
Acteur
Judy Davis Ian Holm Peter Weller
Taal
Engels
Uitgever
Video Film Express, 2001 | Andere uitgaves
1 dvd-video
Oorspr. opname
1991
Speelduur
ca. 110 min.
Aantekening
Engels gesproken, Nederlands ondertiteld
EAN
8713053001437

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Meer dan 23 keer in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Verfilming (1991) van het controversiële boek van William S. Burroughs door regisseur David Cronenberg (The fly, Dead Ringers, eXistenZ). Peter Weller speelt de hoofdrol als Billy Lee, een Newyorkse kakkerlakkenverdelger die anno 1953 verslaafd raakt aan het insectenpoeder dat zijn vrouw in haar borst spuit. In zijn hallucinaties denkt hij slachtoffer te zijn van een wereldwijd dopecomplot en vlucht naar 'Interzone', een oord met bizarre, walgelijke creaturen. De film werd met gemengde reacties ontvangen. Speelfilmencyclopedie (zesde editie) geeft de film 2 1/2 ster: 'Verwarrend en niet bijzonder geslaagd, al heeft de speciale effecten-man Jim Isaac (The fly, The Gremlins) nog zo z'n best gedaan.' Als extra bevat de dvd-video een interview met regisseur David Cronenberg.

Over David Cronenberg

CC BY-SA 2.5 - Foto van/door No machine-readable author provided. Nikita~commonswiki assumed (based on copyright claims).

David Paul Cronenberg (Toronto, 15 maart 1943) is een Canadees filmregisseur die gespecialiseerd is in het maken van horrorfilms en psychologische thrillers. Veel van deze films bevatten ook futuristische en maatschappijkritische elementen.

Cronenberg schrijft, regisseert en produceert zijn meeste films in eigen beheer voor een laag budget. Hierdoor kent hij volledige artistieke vrijheid en is hij onafhankelijk van grote studio's. Cronenberg heeft een zeer herkenbare stijl en hij wordt daarom gezien als filmauteur. Hoewel zijn films nooit heel erg succesvol zijn geweest, heeft hij een enorme fanbase en een cultreputatie weten op te bouwen.

Zijn succesvolste films zijn Videodrome, The Fly, Dead Ringers, Crash, A History of Violence en Eastern Promises. In 2018 werd aan hem de Gouden Leeuw oeuvre prijs toegekend.

Hij speelt een rol in de 5de aflevering van het 3de seizoen in Star Trek Discovery. Zijn kenmerkende bril is hierin ook aanwezig.

Lees verder op Wikipedia