Boek
Nederlands
Andere formaten
Toegankelijke formaten:
De Joods-Duitse schilderes Charlotte Salomon (1917-1943) vlucht voor de nazi's naar Parijs, waar zij haar meesterwerk schildert.
Titel
Charlotte : roman
Auteur
David Foenkinos 1974-
Vertaler
Marianne Kaas
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Frans
Oorspr. titel
Charlotte
Uitgever
Amsterdam: Cossee, 2015
236 p.
ISBN
9789059366138 (paperback)

Andere formaten:

Toegankelijke formaten:

Andere talen:

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Meer dan 50 keer in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Zelfdoding als familiekwaal

Het leven van Charlotte Salomon inspireerde bestsellerauteur David Foenkinos tot een roman. Een leven in het teken van de dood.

Niemand leek minder geschikt om het tragische levensverhaal van Charlotte Salomon te boek te stellen dan David Foenkinos. De Franse bestsellerauteur verdient doorgaans een dik belegde boterham met luchtige niemendalletjes als La délicatesse (2009), een roman die een miljoen keer over de toonbank ging, en wordt door het publiek op handen gedragen, maar door de critici nauwelijks au sérieux genomen. De hoogste tijd om daar verandering in te brengen, moet Foenkinos hebben gedacht toen hij zich vergreep aan de geschiedenis van de Duits-Joodse kunstenares Charlotte Salomon, die op 26-jarige leeftijd in Auschwitz aan haar einde kwam. Het werd een overdonderend succes. Zijn Charlotte was goed voor 450.000 verkochte exemplaren, werd genomineerd voor diverse literatuurprijzen en bekroond met de Prix Renaudot en de Goncourt des Lycéens 2014. In datzelfde jaar verscheen van zijn hand nog Op de goede afloop, een vederlichte komedie over een kleurloze vijftiger die op parketsloffen door het lev…Lees verder

Leven en werk van de Joods-Duitse kunstenares Charlotte Salomons (1917-1943) staan centraal in deze psychologische roman: jeugd, liefde, vlucht uit Duitsland en ten slotte vermoord in Auschwitz. De Franse auteur (1974) baseerde zich op de teksten die Charlotte schreef bij haar levenswerk 'Leven? of Theater?'*. De auteur en filmregisseur schrijft in een weloverwogen, sobere stijl en blijft dicht bij de hoofdpersoon, voor wie hij een obsessie heeft. Hij doet ook verslag van zijn bezoeken aan haar school, woonplaatsen (Berlijn, Zuid-Frankrijk) en werkplekken. Overtuigend weet hij Charlottes drijfveer, te overleven via haar werk, na onthulling van familiegeheimen, weer te geven en beschrijft haar stille dood in Auschwitz. Dit prachtige, aangrijpende eerbetoon aan de schilderes werd bekroond met de Prix Renaudot en de Prix Goncourt des lycéens 2014.

Over David Foenkinos

CC BY-SA 2.0 - Foto van/door ActuaLitté

David Foenkinos (Parijs, 28 oktober 1974) is een Franse schrijver. Hij heeft romans en jeugdboeken gepubliceerd en enkele scenario’s voor toneel en film geschreven. Samen met zijn broer Stéphane Foenkinos heeft hij twee films geregisseerd.

Levensloop

David Foenkinos studeerde letteren aan de Sorbonne in Parijs. Na zijn studie werd hij gitaarleraar. In 2001 verscheen zijn eerste boek Inversion de l'idiotie bij uitgeverij Gallimard in Parijs. Op dat moment werkte hij als persvoorlichter bij Gallimard. Daarna publiceerde hij vrijwel ieder jaar een nieuw boek. Meestal romans, die vaak over de liefde gaan, maar ook twee kinderboeken en de geromantiseerde biografie Lennon over het leven van John Lennon.

In 2009 verschijnt La Délicatesse, zijn doorbraak in Frankrijk. Samen met zijn broer Stéphane Foenkinos schrijft hij het script voor de verfilming van dit boek. In 2011 publiceert hij Les Souvenirs, zi…Lees verder op Wikipedia

Suggesties