Boek
Nederlands
Andere formaten
Toegankelijke formaten:

De uitgelezen Hume

David Hume (auteur), Patricia De Martelaere (samensteller)
Keuze uit het werk van de Schotse filosoof (1711-1776).
Onderwerp
Hume, David
Titel
De uitgelezen Hume / David Hume ; samengest. en ingeleid door Patricia De Martelaere
Auteur
David Hume
Samensteller
Patricia De Martelaere
Taal
Nederlands
Uitgever
Tielt: Lannoo, 2004
392 p.
ISBN
90-775-9801-4 (paperback)
Plaatsingssuggestie
155.3 (SISO) Filosofen ; Filosofen (ZIZO)

Andere formaten:

Toegankelijke formaten:

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Meer dan 24 keer in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Bloemlezing van de belangrijkste filosofische teksten van de vermaarde Schotse filosoof David Hume 1711-1776). In een inleiding en toelichting, die is geschreven door Patricia De Marteleare, wordt wat verteld over het leven en de filosofische opvattingen van Hume. Opmerkelijk is dat Hume, die bekend staat als scepticus, als voorloper wordt beschouwd van het hedendaagse postmodernisme. Vertaald zijn teksten over kennistheorie, met Hume's kritiek op de metafysica; over ethiek, met Hume's kritiek op het moreel rationalisme; en over esthetica, met Hume's invloedrijke essays over smaak en de tragedie. Alle teksten verschijnen voor het eerst in Nederlandse vertaling. De vertaling is lovenswaardig, de selectie van teksten is voorbeeldig. Kortom, een schitterend en heerlijk boek voor enigszins filosofisch ingevoerde lezers.

Over David Hume

David Hume (Edinburgh, 7 mei 1711 (26 april volgens de juliaanse kalender) – aldaar, 25 augustus 1776) was een Schotse filosoof en geschiedschrijver uit de tijd van de Verlichting. Hij was een van de belangrijkste empiristische filosofen en zijn ideeën zijn van grote invloed geweest op Immanuel Kant.

Biografie

David Hume groeide op in de buurt van Edinburgh (Schotland). Hij interesseerde zich voor niets anders dan filosofie en wetenschap, terwijl zijn familie wilde dat hij jurist werd. Hij reisde veel door Europa; in Parijs woonde hij enige tijd, alwaar hij de Encyclopedisten leerde kennen. Op het eind van zijn leven ging hij weer in Edinburgh wonen. Zijn belangrijkste werk (A Treatise of Human Nature) bracht hij uit toen hij 28 jaar oud was en hij beweerde het idee voor dit boek al te hebben gehad toen hij 15 was.

Hume stond bekend als een aardige man. In 1765 haalde hij Jean-Jacques Rousseau naar Engeland. De twe…Lees verder op Wikipedia

Suggesties