Boek
Nederlands

Het menselijk inzicht : een onderzoek naar het denken van de mens

David Hume (auteur), J. Kuin (vertaler)
+1
Het menselijk inzicht : een onderzoek naar het denken van de mens
×
Het menselijk inzicht : een onderzoek naar het denken van de mens Het menselijk inzicht : een onderzoek naar het denken van de mens

Het menselijk inzicht : een onderzoek naar het denken van de mens

In de reeks:
Kerngedachten van de Britse wijsgeer (1711-1776)
Onderwerp
Hume, David
Titel
Het menselijk inzicht : een onderzoek naar het denken van de mens
Auteur
David Hume
Vertaler
J. Kuin
Taal
Nederlands
Oorspr. titel
An enquiry concerning human understanding
Editie
2de herziene dr.
Uitgever
Amsterdam: Boom, 2002 | Andere uitgaves
213 p.
ISBN
9789053527832 (paperback) 90-5352-783-4 (paperback)
Plaatsingssuggestie
155.3 (SISO) Filosofen ; Filosofen (ZIZO)

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Meer dan 19 keer in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Vertaling van één van de bekendste werken van de Britse filosoof Hume (1711-1776). Hierin maakt de verlichtingsfilosoof schoon schip met alle metafysische problemen en stelt voorgoed de grenzen van zijn denken vast. Wie de invloed van Hume en van zijn empirisme kent op de filosofie van Kant en op het moderne empirisme (tot en met Wittgenstein) zal de belangrijkheid van dit boek begrijpen, zowel voor de filosofie als voor de geschiedenis ervan. Een vlotte en accurate vertaling met een gedegen inleiding, tevens voorzien van een korte bibliografie en verklarende lijst van vaktermen. Deze tweede druk werd licht herzien. Paperback; kleine druk.

Over David Hume

David Hume (Edinburgh, 7 mei 1711 (26 april volgens de juliaanse kalender) – aldaar, 25 augustus 1776) was een Schotse filosoof en geschiedschrijver uit de tijd van de Verlichting. Hij was een van de belangrijkste empiristische filosofen en zijn ideeën zijn van grote invloed geweest op Immanuel Kant.

Biografie

David Hume groeide op in de buurt van Edinburgh (Schotland). Hij interesseerde zich voor niets anders dan filosofie en wetenschap, terwijl zijn familie wilde dat hij jurist werd. Hij reisde veel door Europa; in Parijs woonde hij enige tijd, alwaar hij de Encyclopedisten leerde kennen. Op het eind van zijn leven ging hij weer in Edinburgh wonen. Zijn belangrijkste werk (A Treatise of Human Nature) bracht hij uit toen hij 28 jaar oud was en hij beweerde het idee voor dit boek al te hebben gehad toen hij 15 was.

Hume stond bekend als een aardige man. In 1765 haalde hij Jean-Jacques Rousseau naar Engeland. De twe…Lees verder op Wikipedia

Suggesties