Boek
Nederlands
Andere formaten
Toegankelijke formaten:

De Indische klerk

David Leavitt (auteur)
Wanneer een obscure Indiase klerk een geniaal mathematisch natuurtalent blijkt te zijn, wordt hij in 1913 door enkele beroemde Engelse wiskundigen naar Cambridge gehaald, maar zijn aanpassing gaat niet zonder slag of stoot.
Titel
De Indische klerk
Auteur
David Leavitt
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
The Indian clerk
Uitgever
Amsterdam: De Harmonie, 2009
578 p.
ISBN
9789061698999 (De Harmonie) 9789022323595 (Manteau)

Andere formaten:

Toegankelijke formaten:

Andere talen:

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Meer dan 42 keer in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

In 1913 ontving de wiskundige G.H. Hardy een brief van een jongeman uit India die schreef dat hij het theorema van de priemgetallen verbeterd had. Hardy wist meteen dat hij met een savant te maken had, een ongeletterd genie. Srinivasa Ramanujan bleek klerk bij een havenbedrijf. Met enige moeite haalde Hardy hem naar Cambridge. Over het genie, dat in Engeland niet kon aarden en vroeg zou sterven, blijft de roman vaag. Het gaat ook meer om het effect dat zijn komst had op academische kringen in Cambridge. De Amerikaan Leavitt (1961) weet de weg in het Engeland van rond de Eerste Wereldoorlog. Hij geeft een groepsportret van de vermaarde Apostelen, een geheim genootschap waarvan beroemdheden als Moore, Russell, Strachey en Wittgenstein deel uitmaakten, grote geesten die zich zeer studentikoos konden gedragen. Hoofdpersoon van de roman is toch de wiskundige Hardy, al zijn er veel bijfiguren. De roman had evengoed nog breder kunnen zijn, maar ook kleiner – dat wrikt een beetje.

Over David Leavitt

David Leavitt (Pittsburgh, 23 juni 1961) is een Amerikaanse schrijver van romans en korte verhalen. In zijn werk is homoseksualiteit een belangrijk thema.

Leavitt groeide op in Palo Alto (Californië). Hij studeerde Engels aan de Yale-universiteit. In 1984 debuteerde hij met de verhalenbundel Family dancing. Zijn eerste roman was The lost language of cranes (1986).

Zijn roman While England Sleeps uit 1993 zorgde voor een schandaal; Leavitt werd door de schrijver Stephen Spender aangeklaagd wegens plagiaat. De verhaallijn zou zijn overgenomen van Spenders boek World Within World (1951). Leavitts roman werd door zijn uitgever teruggetrokken en gewijzigd opnieuw uitgebracht.

Leavitt doceert creative writing aan de Universiteit van Florida.

Bibliografie

  • 1984 - Family dancing (korte verhalen, vertaald als Familiedans)
  • 1986 - The lost language of cranes…Lees verder op Wikipedia