Dvd
Engels

Twin Peaks : the entire mystery

David Lynch (regisseur), Angelo Badalamenti (componist), Sherilyn Fenn (acteur)
FBI-agent Dale Cooper onderzoekt de moord op Laura Palmer, een 17-jarige studente in het stadje Twin Peaks
Titel
Twin Peaks : the entire mystery
Regisseur
David Lynch
Componist
Angelo Badalamenti 1937-
Acteur
Sherilyn Fenn Lara Flynn Boyle Kyle MacLachlan Michael Ontkean
Scenarist
Mark Frost
Taal
Engels
Uitgever
Paramount, © 2016 | Andere uitgaves
9 dvd-video's + bonus-dvd
Oorspr. opname
1990-1991
Speelduur
ca. 1448 min.
EAN
5053083129880

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Meer dan 30 keer in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Seizoen 1 en 2 van de Amerikaanse televisieserie 'Twin Peaks' (1990-1991), geregisseerd door David Lynch en geschreven door Mark Frost. Het verhaal speelt zich af in het houtverwerkende stadje Twin Peaks in het noordwesten van de VS. Het lijk van de 17-jarige Laura Palmer wordt in het meer gevonden, gewikkeld in plastic. FBI-agent Dale Cooper (Kyle MacLachlan) helpt de plaatselijke sheriff bij het onderzoek. Er zijn veel verdachten en het stadje blijkt veel geheimen te verbergen. In 2017 is een vervolg uitgezonden, opnieuw gemaakt door Lynch en Frost. Wilfred Takken (NRC 5-9-'17) schrijft over het origineel: '(...) invloedrijke whodunnit (...) De serie was een voorloper van de gouden jaren van het tv-drama die een decennium later begonnen. Lynch liet zien dat een tv-serie een hoogwaardig kunstwerk kan zijn. En hij blonk uit in het mengen van genres. Twin Peaks was een surrealistische mix van crime, sci-fi, fantasy, black comedy, soap. (...)'. Winnaar van Golden Globes voor Beste acteu…Lees verder

Over David Lynch

CC BY-SA 3.0 - Foto van/door Georges Biard

David Keith Lynch (Missoula (Montana), 20 januari 1946) is een Amerikaans filmregisseur en kunstschilder.

Hij wordt gezien als het boegbeeld van de Amerikaanse surrealistische cinema. Lynch staat met name bekend om zijn thrillers waarin hij seks, gewelddadigheid en zwarte humor combineert met stilistische schoonheid en een poging tot technische perfectie. In bijna al zijn films vervormt hij alledaagse elementen uit de Amerikaanse cultuur tot vreemde surrealistische objecten.

Naast het regisseren van films houdt Lynch zich bezig met verschillende nevenactiviteiten. Hij is kunstschilder, striptekenaar, meubelontwerper, hoogleraar op de University of Fine Arts, en ambassadeur van transcendente meditatie. Daarnaast componeert hij ook elektronische muziek (hij nam twee singles op: Good Day Today en I know).

Levensloop

Lynch wilde aanvankelijk kunstschilder worden. Hij volgde diverse kunstacademies, tot hi…Lees verder op Wikipedia

Suggesties

Publicaties over dit werk in de bibliotheek