Bundel met elf verhalen die zich op verschillende tijden en plaatsen afspelen, maar toch raakvlakken met elkaar tonen.
Titel
Cloud atlas
Auteur
David Mitchell 1969-
Taal
Engels
Uitgever
London: Sceptre, 2014 | Andere uitgaves
529 p.
ISBN
9780340822784 (paperback)

Andere formaten:

Andere talen:

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Meer dan 30 keer in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Even leek het erop dat wilde Amerikaanse horden de Booker Prize (www.themanbookerprize.com) zouden overspoelen, maar deze bekroning blijft nu definitief voorbehouden aan ingezetenen van de Commonwealth en Ierland. Wel wordt er een nieuwe Booker International Prize (www.manbookerinternational.com) gelanceerd, die tweejaarlijks uitgereikt wordt aan een nog levende auteur die in het Engels schrijft of gemakkelijk in Engelse vertaling te verkrijgen is. De eerste uitreiking is gepland voor mei 2005, op basis van een shortlist van 15 auteurs. De winnaar ontvangt £ 60.000, £ 10.000 meer dan de Booker Prize, maar het blijft afwachten of de nieuwe bekroning ook voor spectaculaire verkoopcijfers zal zorgen.

Dankzij de introductie van de Booker International Prize kan de Booker Prize -- die intussen aan zijn 36e editie toe is -- zijn eigenheid bewaren. Uit de 126 inzendingen werd een longlist van 22 boeken gedistilleerd. Bij het opmaken van de shortlist werden dit jaar de gehypete debutan…Lees verder
De zes verhalen uit dit boek brengen o.a. een zeereiziger uit de 19e eeuw, een verlopen Engelse musicus in het Vlaanderen uit het Interbellum, een Amerikaanse journaliste die aan een moordzaak werkt en een proces rond burgerlijke ongehoorzaamheid in een verre toekomst ten tonele. De zes verhalen hebben raakvlakken en raken hoe langer hoe meer met elkaar verweven. Derde moeilijk samen te vatten boek van de jonge Engelse auteur die reeds genomineerd werd voor de Booker Prize en door het prestigieuze Granta als beloftevol werd geselecteerd. Elk verhaal speelt in een andere tijd, heeft een ander vertelperspectief en is geschreven in een verschillende stijl en taal waardoor het een zeer knap, enigszins elitair, hoogstandje is geworden.

Over David Mitchell

CC BY 2.5 - Foto van/door Mariusz Kubik, http://www.mariuszkubik.pl

David Mitchell (Southport, 12 januari 1969) is een Brits auteur. Zijn werk kenmerkt zich door een enorme verscheidenheid aan stijlen en vormen waarmee hij vele verhaallijnen door elkaar vlecht. In zijn boeken staat Japan vaak centraal. De personages uit zijn verhalen komen vaak in meerdere werken terug, bijvoorbeeld in het ene boek als tiener in 1920 en in het andere boek als oude dame in 1980.

Hij woonde lange tijd in Japan. In 2007 stond hij op de lijst van 100 invloedrijkste personen van het Amerikaanse opinieblad Time.

Boeken

Ghostwritten

Zijn debuutroman Ghostwritten (De Geestverwantschap, ISBN 0375724508, 1999) kreeg veel lovende kritieken. Hij ontving hiervoor de Llewellyn Rhys-prijs.

Er zijn negen verhaallijnen, die ogenschijnlijk niets met elkaar te maken hebben, maar subtiel met elkaar in verband staan. Ze hebben steeds een andere ik-figuur en spel…Lees verder op Wikipedia