Boek
Nederlands
Andere formaten
Toegankelijke formaten:
Een 13-jarige jongen probeert in een Engels stadje in 1982 de overgang van kind naar puber te maken, waarbij hij ernstig wordt gehinderd door pestkoppen op school en zijn eigen gestotter.
Titel
Dertien
Auteur
David Mitchell 1969-
Vertaler
Arthur De Smet
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
Black swan green○
Editie
6
Uitgever
Amsterdam: Querido, 2011 | Andere uitgaves
360 p.
ISBN
9789021441610 (paperback)

Andere formaten:

Toegankelijke formaten:

Andere talen:

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Meer dan 100 keer in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Een 13-jarige jongen is door zijn stotteren het slachtoffer van pesterij op zijn school. Ook thuis heeft hij het niet gemakkelijk. Een moeder die plotseling een eigen carrière wil beginnen, een vader met een buitenechtelijke relatie en een zuster die hem doorlopend aanspreekt met 'Het ding'. Een figuur uit een eerdere roman van deze auteur, een oudere dame, leert hem dat gedichten de boze werkelijkheid kunnen bezweren. In dertien min of meer losstaande anekdotes wordt de jongen een jaar lang gevolgd in zijn lief en leed. Een knap geschreven coming of age-roman, die de schrijver tot eer strekt. En dit ook nog in een behoorlijke vertaling. De auteur werd twee keer eerder genomineerd voor de Booker-prize, voor 'DroomNummerNegen' en 'Wolkenatlas'*. Een genot om je als lezer in dit verhaal te verdiepen. Vanaf ca. 15 jaar.

Over David Mitchell

CC BY 2.5 - Foto van/door Mariusz Kubik, http://www.mariuszkubik.pl

David Mitchell (Southport, 12 januari 1969) is een Brits auteur. Zijn werk kenmerkt zich door een enorme verscheidenheid aan stijlen en vormen waarmee hij vele verhaallijnen door elkaar vlecht. In zijn boeken staat Japan vaak centraal. De personages uit zijn verhalen komen vaak in meerdere werken terug, bijvoorbeeld in het ene boek als tiener in 1920 en in het andere boek als oude dame in 1980.

Hij woonde lange tijd in Japan. In 2007 stond hij op de lijst van 100 invloedrijkste personen van het Amerikaanse opinieblad Time.

Boeken

Ghostwritten

Zijn debuutroman Ghostwritten (De Geestverwantschap, ISBN 0375724508, 1999) kreeg veel lovende kritieken. Hij ontving hiervoor de Llewellyn Rhys-prijs.

Er zijn negen verhaallijnen, die ogenschijnlijk niets met elkaar te maken hebben, maar subtiel met elkaar in verband staan. Ze hebben steeds een andere ik-figuur en spel…Lees verder op Wikipedia