Boek
Engels

Utopia Avenue

David Mitchell (auteur)
De opkomst en neergang van de psychedelische pop-rockgroep Utopia Avenue in de late jaren '60.
Onderwerp
Muziekindustrie
Titel
Utopia Avenue
Auteur
David Mitchell 1969-
Taal
Engels
Uitgever
London: Sceptre, 2021 | Andere uitgaves
561 p. : ill.
ISBN
9781444799477 (paperback)

Andere talen:

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Meer dan 27 keer in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Verdeeld ontvangen roman van de Engelse auteur (1969) over opgang en plotselinge neergang van de fictieve psychedelische-folk-rock groep Utopia Avenue in de jaren 1967-68 (met een epiloog in 2020). De diverse bandleden, drie mannen en een vrouw, verwerken hun ervaringen in de liedjes van hun LP’s die het boek structureren. Ze weten vanuit de psychedelische Londense ‘scene’ de overstap naar de VS te maken, maar net voor hun grote doorbraak slaat het noodlot toe. Mitchell verwijst zoals vaker naar personages in eerder werk en doet nogal aan namedropping van beroemde figuren (David Bowie, Andy Garcia, Leonard Cohen) uit het zo afgegraasde tijdperk. Niets is dan ook zo moeilijk dan schrijven over muziek. Voor de oude hippies en rockers onder de lezers blijft het echter een feest van herkenning, maar wellicht typerend is dat het meest ontroerende deel verhaalt over de vroegtijdige dood van een neefje van de zangeres. Verrassend is een Nederlandse inbreng via een optreden in Paradiso en de …Lees verder

Over David Mitchell

CC BY 2.5 - Foto van/door Mariusz Kubik, http://www.mariuszkubik.pl

David Mitchell (Southport, 12 januari 1969) is een Brits auteur. Zijn werk kenmerkt zich door een enorme verscheidenheid aan stijlen en vormen waarmee hij vele verhaallijnen door elkaar vlecht. In zijn boeken staat Japan vaak centraal. De personages uit zijn verhalen komen vaak in meerdere werken terug, bijvoorbeeld in het ene boek als tiener in 1920 en in het andere boek als oude dame in 1980.

Hij woonde lange tijd in Japan. In 2007 stond hij op de lijst van 100 invloedrijkste personen van het Amerikaanse opinieblad Time.

Boeken

Ghostwritten

Zijn debuutroman Ghostwritten (De Geestverwantschap, ISBN 0375724508, 1999) kreeg veel lovende kritieken. Hij ontving hiervoor de Llewellyn Rhys-prijs.

Er zijn negen verhaallijnen, die ogenschijnlijk niets met elkaar te maken hebben, maar subtiel met elkaar in verband staan. Ze hebben steeds een andere ik-figuur en spel…Lees verder op Wikipedia