Boek
Nederlands

Wolkenatlas : roman

David Mitchell (auteur), Aad Van der Mijn (vertaler)
Bundel verhalen die zich op verschillende tijden en plaatsen afspelen, maar toch raakvlakken met elkaar tonen.
Titel
Wolkenatlas : roman
Auteur
David Mitchell 1969-
Vertaler
Aad Van der Mijn
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
Cloud atlas
Editie
Zeventiende, herziene druk
Uitgever
Amsterdam: Meulenhoff, 2019 | Andere uitgaves
556 p.
ISBN
9789029093019 (paperback)

Andere formaten:

Toegankelijke formaten:

Andere talen:

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Meer dan 50 keer in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Even leek het erop dat wilde Amerikaanse horden de Booker Prize (www.themanbookerprize.com) zouden overspoelen, maar deze bekroning blijft nu definitief voorbehouden aan ingezetenen van de Commonwealth en Ierland. Wel wordt er een nieuwe Booker International Prize (www.manbookerinternational.com) gelanceerd, die tweejaarlijks uitgereikt wordt aan een nog levende auteur die in het Engels schrijft of gemakkelijk in Engelse vertaling te verkrijgen is. De eerste uitreiking is gepland voor mei 2005, op basis van een shortlist van 15 auteurs. De winnaar ontvangt £ 60.000, £ 10.000 meer dan de Booker Prize, maar het blijft afwachten of de nieuwe bekroning ook voor spectaculaire verkoopcijfers zal zorgen.

Dankzij de introductie van de Booker International Prize kan de Booker Prize -- die intussen aan zijn 36e editie toe is -- zijn eigenheid bewaren. Uit de 126 inzendingen werd een longlist van 22 boeken gedistilleerd. Bij het opmaken van de shortlist werden dit jaar de gehypete debutan…Lees verder
Vijf verhalen, alle zeer verschillend wat betreft tijd, stijl en genre, worden gestart en breken abrupt af. Het zesde verhaal vormt de kern van het boek, gesitueerd in Oceanië in de verre toekomst, als de geschiedenis van de mensheid op zijn eind loopt na een grote catastrofe. Het bevat soms vage, soms duidelijke verwijzingen naar de voorgaande verhalen. Dan gaan de vijf eerste verhalen door en vindt het boek zijn structuur en samenhang. De schrijver schetst zijn visie op de toekomst van de mensheid. Fascinerend boek van de Britse schrijver (1969). Was genomineerd voor de Booker-prize, maar won tot veler verrassing niet. Inmiddels is het boek een bestseller. De schrijver toont zich een meester in genres en stijlen. Bovendien prachtig en inventief vertaald. Verfilmd als 'Cloud Atlas' (2012) met Tom Hanks, Halle Berry en Hugh Grant. In een nieuw nawoord (4 blz.) gaat de schrijver in op deze verfilming.

Over David Mitchell

CC BY 2.5 - Foto van/door Mariusz Kubik, http://www.mariuszkubik.pl

David Mitchell (Southport, 12 januari 1969) is een Brits auteur. Zijn werk kenmerkt zich door een enorme verscheidenheid aan stijlen en vormen waarmee hij vele verhaallijnen door elkaar vlecht. In zijn boeken staat Japan vaak centraal. De personages uit zijn verhalen komen vaak in meerdere werken terug, bijvoorbeeld in het ene boek als tiener in 1920 en in het andere boek als oude dame in 1980.

Hij woonde lange tijd in Japan. In 2007 stond hij op de lijst van 100 invloedrijkste personen van het Amerikaanse opinieblad Time.

Boeken

Ghostwritten

Zijn debuutroman Ghostwritten (De Geestverwantschap, ISBN 0375724508, 1999) kreeg veel lovende kritieken. Hij ontving hiervoor de Llewellyn Rhys-prijs.

Er zijn negen verhaallijnen, die ogenschijnlijk niets met elkaar te maken hebben, maar subtiel met elkaar in verband staan. Ze hebben steeds een andere ik-figuur en spel…Lees verder op Wikipedia