Boek
Nederlands

Babystapjes!

David Salariya (auteur)
+1
Babystapjes!
×
Babystapjes! Babystapjes!
In de reeks:
Doelgroep:
Vanaf 0-2 jaar
Genre:
Verschillende baby's en dreumesen laten zien hoe ze langzaamaan leren lopen. Hardkartonnen prentenboek met paginagrote zwart-witfoto's en tekst met herhalingselement. Vanaf ca. 1 jaar.
Onderwerp
Baby's
Titel
Babystapjes!
Auteur
David Salariya
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
On the go
Editie
1
Uitgever
Leidschendam: Biblion, 2011
[14] p. : ill.
ISBN
9789054839682 (hardback)
Plaatsingssuggestie
Opgroeien (ZIZO)

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Meer dan 43 keer in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Als je baby graag naar foto's van andere kindjes kijkt, komt hij met deze Biblion Babyboekjes helemaal aan zijn trekken. Op elke bladzijde kan je een grote afbeelding van een baby bewonderen, in sprekende poses en met gezichten vol expressie. De foto's van de baby's en jonge kinderen zijn in zwart-wit, wat sfeervol en een beetje nostalgisch overkomt. De figuren werden uitgeknipt en voor een achtergrond van gekleurde potloodstrepen geplaatst. Je vindt baby's in alle kleuren en soorten: Aziatische en zwarte babies naast blanke baby's en enkele peuters. De tekst spreekt de lezer rechtstreeks aan: 'Lieve kleine hummel, aan de slag, doe je best!' Met zinnetjes als 'Ik ben een knappe baby, ik kan dingen pakken met mijn handen.' worden de piepjonge lezertjes aangespoord allerlei bewegingen en vaardigheden te oefenen: opstaan, het hoofd optillen, rekken en proberen te zitten. Hier is de medewerking en aansporing van de voorlezer noodzakelijk, want de foto's zijn nu ook weer niet zo wervend da…Lees verder
Uit steeds meer onderzoek blijkt dat je met voorlezen niet vroeg genoeg kunt beginnen. Door met een baby van een paar maanden oud te praten en te lezen, leert de baby te luisteren en dat legt de basis voor de taalontwikkeling van het kind. In dit hardkartonnen prentenboekje met twee afgeronde hoeken staan zeven foto’s van baby’s die de fasen tussen liggen en lopen (liggen, zitten, kruipen, staan en lopen) uitbeelden. Baby’s blijken namelijk graag naar foto’s van baby’s te kijken. De zwart-witfoto’s beslaan enkele of dubbele pagina's en hebben elk een andere (zachte) achtergrondkleur. Op de linkerpagina staat in een grote quasi-schrijfletter een begeleidend stukje tekst, waarvan een aantal regels steeds wordt herhaald, beginnend met 'Lieve kleine hummel'. Deze herhaling zorgt ervoor dat baby’s vertrouwd raken met het ritme van de taal. Deel uit de reeks ‘Biblion Babyboekjes’. Er is nog een deeltje, ‘Kijk mij nou!’*, dat gaat over wat baby's allemaal al kunnen. Vanaf ca. 1 jaar.

Babystapjes!

Jonge kinderen kijken graag naar (foto's van) andere jonge kinderen, dat is een algemeen gekend feit. De serie 'Biblion babyboekjes' pikt hier graag op in. Uitgangspunt van deze boekjes zijn grote foto’s op een kleurrijke achtergrond. De ene keer over twee bladzijden gespreid, dan weer op een enkele bladzijde gezet. Ook kenmerkend voor deze serie zijn de tekstherhalingen die de baby’s vertrouwd maken met het ritmische aspect van taal.
In 'Babystapjes!' wordt op elke dubbele bladzijde de aanspreking ‘Lieve kleine hummel’ herhaald. Vanaf de tweede foto wordt hieraan ‘Aan de slag, doe je best’ toegevoegd, en op het einde is het hummeltje geen hummeltje meer, maar een dreumes. De cirkel is rond. Het boekje leert de baby kruipen, en lijkt wel een soort opeenstapeling van gymnastiekoefeningen.
Puur esthetisch gezien is dit boekje geen aanrader; de foto’s zijn leuk, maar allesbehalve uniek; de lay-out is eerder rommelig. De woordenschat is erg “Hollands”. 'Babystapjes!' is een ka…Lees verder

Suggesties