Boek
Nederlands

Kijk mij nou!

David Salariya (auteur)
+1
Kijk mij nou!
×
Kijk mij nou! Kijk mij nou!
In de reeks:
Doelgroep:
Vanaf 0-2 jaar
Genre:
Verschillende baby's laten zien wat ze allemaal al kunnen. Hardkartonnen prentenboek met paginagrote foto's in kleur en zwart-wit en tekst met herhalingselement. Vanaf ca. 1 jaar.
Onderwerp
Baby's
Titel
Kijk mij nou!
Auteur
David Salariya
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
All about me
Editie
1
Uitgever
Leidschendam: Biblion, 2011
[14] p. : ill.
ISBN
9789054839675 (hardback)
Plaatsingssuggestie
Opgroeien (ZIZO)

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Meer dan 44 keer in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Als je baby graag naar foto's van andere kindjes kijkt, komt hij met deze Biblion-babyboekjes helemaal aan zijn trekken. Op elke bladzijde kan je een grote afbeelding van een baby bewonderen, in sprekende poses en met gezichten vol expressie. De foto's van de baby’s en jonge kinderen zijn in zwart-wit, wat sfeervol en een beetje nostalgisch overkomt. De figuren werden uitgeknipt en voor een achtergrond van gekleurde potloodstrepen geplaatst. Je vindt baby’s in alle kleuren en soorten: Aziatische en zwarte baby’s naast blanke baby’s en enkele peuters. De tekst spreekt de lezer rechtstreeks aan: 'Lieve kleine hummel, aan de slag, doe je best!' Met zinnetjes als 'Ik ben een knappe baby, ik kan dingen pakken met mijn handen.' worden de piepjonge lezertjes aangespoord om allerlei bewegingen en vaardigheden te oefenen: opstaan, het hoofd optillen, rekken en proberen te zitten. Hier is de medewerking en aansporing van de voorlezer noodzakelijk, want de foto's zijn nu ook weer niet zo wervend…Lees verder
Hardkartonnen prentenboek met twee afgeronde hoeken, waarin baby's zich presenteren door middel van zwart-witfoto's. De grote foto's, in kleur en zwart-wit, staan meestal paginagroot op de rechterpagina en laten steeds andere baby's zien. Op de kleurenfoto op de eerste spread worden lichaamsdelen getoond en benoemd. Op de andere bladzijden wordt steeds een aantal vaardigheden van de baby opgesomd, in een grote, quasi-schrijfletter onder het kopje 'Ik ben een knappe baby' . Op de bijbehorende foto laat een baby een van de genoemde vaardigheden zien. Afgesloten wordt met 'Ik ben een slaperige baby'. Boekje om samen met de baby te lezen en te bekijken. De tekstherhalingen zijn bedoeld om kindjes vertrouwd te maken met het ritme van de taal. Er is nog een deeltje, ‘Babystapjes!’*, dat gaat over hoe baby's leren lopen. Vanaf ca. 1 jaar.

Kijk mij nou!

Jonge kinderen kijken graag naar (foto's van) andere jonge kinderen, dat is een algemeen gekend feit. De serie 'Biblion babyboekjes' pikt hier graag op in. Uitgangspunt van deze boekjes zijn grote foto’s op een kleurrijke achtergrond. De ene keer over twee bladzijden gespreid, dan weer op een enkele bladzijde gezet. Ook kenmerkend voor deze serie zijn de tekstherhalingen die de baby’s vertrouwd maken met het ritmische aspect van taal.
In 'Kijk mij nou!' wordt op elke dubbele bladzijde de zin ‘Ik ben een baby’ herhaald. Vanaf de tweede foto wordt dit ‘Ik ben een knappe baby’, en op het einde natuurlijk ‘Ik ben een slaperige baby’. De cirkel is rond. Het boekje overloopt de vaardigheden van de baby, bijvoorbeeld de dingen die hij kan doen met zijn zintuigen.
Puur esthetisch gezien is dit boekje geen aanrader; de foto’s zijn leuk, maar allesbehalve uniek; de lay-out is eerder rommelig. 'Kijk mij nou!' is een kartonboekje met een leuke educatieve insteek, maar de serie springt…Lees verder

Suggesties