Boek
Nederlands

Ten aanval! : het leven van een middeleeuwse ridder

David Stewart (auteur), Mark Bergin (illustrator)

Ten aanval! : het leven van een middeleeuwse ridder

Doelgroep:
Vanaf 9-11 jaar
Aan de hand van veel kleurentekeningen wordt verteld hoe ridders in de middeleeuwen leefden, over hun opleiding, wapens, toernooien en kastelen. Vanaf ca. 10 jaar.
Onderwerp
Ridders
Titel
Ten aanval! : het leven van een middeleeuwse ridder
Auteur
David Stewart
Illustrator
Mark Bergin
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
Knight : ready for battle
Uitgever
Kampen: Callenbach, 2008
33 p. : ill.
ISBN
9789026610196
Plaatsingssuggestie
925.9 (SISO) Middeleeuwen (500 tot 1500) (ZIZO)

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Meer dan 50 keer in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Ze zijn populair in tv-feuilletons en films en ook in jeugdboeken worden ze graag opgevoerd, de middeleeuwse ridders. Twee non-fictieboeken, Ten aanval! en Omsingeld!, bieden een samenhangend en vrij volledig beeld van leef- en woongewoonten van middeleeuwe ridders in en om hun kastelen. Uiterlijk lijken ze een beetje op met de hand geschreven oude boeken, gebonden in een dikke zacht leren omslag, verstevigd met metalen beslag. Met zijn overvloedige kleurige illustraties slaagt Mark Bergin er hier in een realistisch beeld op te hangen van het middeleeuwse ridderleven en van het wonen op een kasteel in tijden van vrede en beleg. In Ten aanval! is de informatieve tekst van David Stewart daarbij kort en helder. In Omsingeld! zorgt Derek Farmer voor even heldere, maar wat uitgebreidere en stilistisch rijkere verbale toelichting bij en ondersteuning van het beeld.

Elk boek bevat een 14-tal hoofdstukjes van twee tot vier pagina's, een verklarend lijstje …Lees verder
Het onderwerp ridders wordt vaak in informatieve jeugdboeken behandeld. Is dit boek niet overbodig? Nee zeker niet. Het boek behandelt in dertien hoofdstukken, van twee tot vier bladzijden, onder andere de opleiding tot ridder, de wapenuitrusting, wapenschilden en het paard van de ridder. Op elke bladzijde staan tekeningen in kleur ter verduidelijking. Midden in het boek staan twee uitklapbare panorama's over het riddertoernooi en een belegering. Achter in het boek vinden we een register, een verklarende woordenlijst en de oplossing van enkele 'Wist je dat'-vragen die soms aan de moeilijke kant zijn. Het allerleukste is het 'Handboek van de schildknaap' dat in vier boekjes op diverse pagina's is geplakt en uitleg bevat over onder andere het aankleden van de ridder of over de middeleeuwse maaltijd. De enige kritiek op dit leuke boek is dat er geregeld te veel historische voorkennis wordt verondersteld en dat kun je van kinderen in de basisschoolleeftijd nog niet echt verwachten. Ondank…Lees verder