Boek
Nederlands

Het levensverhaal van de boom

David Suzuki (auteur), Wayne Grady (auteur), Peter Wohlleben (inleider)
In het levensverhaal van de boom vertellen David Suzuki en Wayne Grady het verhaal van een douglasspar. Vanaf het moment dat er een zaadje uit de kegel in de aarde valt tot het moment – meer dan vijfhonderd jaar later – dat de boom op de grond in het bos ligt en leven geeft aan varens, mossen en de dolle kervel... terwijl zijn eigen leven ten einde loopt.
Onderwerp
Bomen
Titel
Het levensverhaal van de boom
Auteur
David Suzuki 1936- Wayne Grady
Inleider
Peter Wohlleben
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
Tree : a life story
Editie
Herziene uitgave
Uitgever
Amsterdam: Uitgeverij Luitingh-Sijthoff, © 2019
213 p. : ill.
ISBN
9789024587582 (hardback)
Plaatsingssuggestie
588.1 (SISO) Bomen ; Bomen (ZIZO)

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Meer dan 50 keer in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Deze uitgave is oorspronkelijk in 2004 uitgegeven en nu herzien. Hoofdpersoon is een Douglasspar die zeer oud (400 tot 700 jaar) geworden is. Over de levensloop van kiemplant tot uiteindelijke dode stronk. Met gebeurtenissen eromheen en eraan voorafgaand, vanaf de oerknal tot aan het heden. Aan de orde komen o.a. (logischerwijs in heel beknopte vorm): celdeling, bevruchting, fotosynthese, leefgemeenschappen, successie, mycorrhiza’s en communicatie, houtopbouw, fossiele planten, antropologie, onderzoek, wetenschappelijke ontwikkeling van de botanie, nomenclatuur, klimaat, het milieu en overmatige boskap in oerbossen. En met name dat laatste is zeer zorgelijk en gaat bijna overal onverminderd door, ondanks bewustwording en oproepen om ermee te stoppen. Het gevoel dat daarom een hernieuwde bewerking verschijnt, dringt zich op. Naast het presenteren van veel feitelijke gegevens (inclusief Latijnse namen van organismen en enkele onjuistheden) is het dus een bewogen oproep van een nu 83-jar…Lees verder

Over David Suzuki

CC BY 2.0 - Foto van/door Stephen Barnett from Darwin, Australia

David Takayoshi Suzuki (Vancouver, 24 maart 1936) is een Canadees geneticus die bekendheid verwierf als een vertegenwoordiger van de wetenschap en als milieu-activist. Hij is medestichter van de David Suzuki Foundation.

Hij ontving verschillende prijzen voor zijn onderzoek naar genetische mutaties. Ook kreeg hij meerdere onderscheidingen voor het toegankelijk maken van wetenschappelijke kennis voor een groot publiek.