Boek
Nederlands
Andere formaten
Toegankelijke formaten:

Rue des regrets : verhalen

David Troch (auteur)

Rue des regrets : verhalen

Genre:
Verhalen waarin mannen de hoofdrol spelen.
Titel
Rue des regrets : verhalen
Auteur
David Troch
Taal
Nederlands
Uitgever
Antwerpen: Uitgeverij Vrijdag, 2021 | Andere uitgaves
Verschijningsdatum
23-02-2021
ISBN
9789460019975

Andere formaten:

Toegankelijke formaten:

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Meer dan 100 keer in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Rue des Regrets

Eerste zin. Sinds ik aan het krimpen ben, draag ik schoenen met hakjes.

Het eerste verhaal van David Trochs bundel Rue des Regrets gaat over een bejaarde man die iedere dinsdag in de wachtkamer van de dokter gaat zitten, maar terug naar buiten sluipt voor hij aan de beurt is. Tot de dokter hem voor iemand anders neemt en te horen krijgt waarom hij dit doet: omdat op dinsdag de bakker dicht is. Die wachtkamer is zijn remedie tegen eenzaamheid. Het is een schrijnend verhaal, typerend voor de gemoedstoestand van de personages die hun opwachting maken in Rue des Regrets .

Deze negentien verhalen van voormalig Gents stadsdichter Troch gaan allemaal over mannen, en niet zomaar om het even welke. De een is er al slechter aan toe dan de ander. Velen hebben een echtscheiding achter de rug en zitten aan de drank. Bij sommigen is het verderf al tijdens hun jeugd onder de leden gekropen en een enkeling wist al vanaf de lagere school dat het geluk niet voor hem was weggelegd. Beweren dat je depressief wordt van het stelletje pechvogels dat Troch opvoert, gaa…Lees verder

De titel van de bundel verwijst naar het slotverhaal, over een man die op een hemelsblauwe fiets de bergen trotseert en in een dorp aankomt. Met verzuurde benen en een grimas op zijn zongebruinde toet stapt hij een café in aan de Rue des Regrets. De lezer weet intussen van zijn behoefte om zijn ziel wit te wassen. In de verhalen spelen mannen de – niet per se mooie – hoofdrol. Een man is aan het krimpen, maar dat is niet waarom hij elke dinsdag naar de huisarts gaat. Een man verliest zijn vrouw en belt meteen een escorte. ‘Ik moest maar weer eens beginnen leven.’ Een verzameling van goed geschreven, veelal absurdistische, soms amusante, vaker schrijnende en ontroerende verhalen waarvan een aantal eerder of in andere versies verscheen. De Vlaamse auteur (1977) won in België en in Nederland diverse prijzen. Hij is stadsdichter op rust van Gent.

Over David Troch

David Troch (Bonheiden, 28 juli 1977) is een Vlaamse dichter, schrijver en regisseur.

Troch publiceerde in tijdschriften als De Brakke Hond, Deus ex Machina, Poëziekrant en Gierik & Nieuw Vlaams Tijdschrift. Verder stond hij in Snoecks en het NRC Handelsblad.

Troch bracht in 2002 bij de toenmalige uitgeverij Zuid & Noord de verhalenbundel 'tot de sterren gericht' uit. Een jaar later volgde bij dezelfde uitgever het poëziedebuut 'liefde is een stinkdier maar de geur went wel'. Eind 2006 kwam bij de eenmansuitgeverij Het Zinkend Schip het bundeltje 'ontkroond' uit. Daarin staan zestien prijsgedichten van de auteur.

Laat[avond]taal is de bundel die eind 2008 bij het Poëziecentrum verscheen onder redactie van Hedwig Speliers.

Troch was redactielid van het literaire e-zine Meander en van Gierik en Nieuw Vlaams Tijdschrift. Sinds begin 2009 zetelt hij in de redactie van Kluger Hans.

Hij won diverse literaire prijzen in Vlaanderen en …Lees verder op Wikipedia