Boek
Engels

Bright air black

David Vann (auteur)
In de 13e eeuw v.Chr. doodt tovenares Medea haar broer en verraadt haar vader om voor de Griekse held Jason het Gulden Vlies te veroveren. Moderne hervertelling van Euripides' toneelstuk.
Titel
Bright air black
Auteur
David Vann
Taal
Engels
Uitgever
London: Windmill Books, 2017 | Andere uitgaven
250 p.
ISBN
9780099592266 (paperback)
Andere talen:

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

In de dertiende eeuw voor Chr. helpt Medea, priesteres van Hekate en tovenares, de Griekse held Jason het Gulden Vlies te veroveren. Daarvoor doodt ze haar broer en verraadt haar vader en volk. Ze vlucht met Jason, op wie ze verliefd is, op het schip de Argo. Hij belooft een koningin van haar te maken, net als de door haar bewonderde vrouwelijke farao Hatsjepsoet. De bekroonde Amerikaanse schrijver (1966) ziet zichzelf als een neo-klassieke schrijver en zijn romans als vermomde klassieke tragedies. Het is dan ook niet verwonderlijk dat hij in deze roman Medea als onderwerp neemt, gebaseerd op het bekende toneelstuk van Euripides (431 v.Chr.). De auteur schildert in korte, staccato zinnen vol (soms nogal brute) zintuiglijkheid de gebeurtenissen vol verraad en bloedlust door de ogen van de gevreesde Medea. Hij weet op bewonderenswaardige wijze haar paradoxale mythische, nuchtere en vrouwelijke kijk tot leven te wekken, inclusief haar oerwereldlijke woede en wraakgevoelens als Jason zijn…Lees verder

Over David Vann

CC BY-SA 3.0 - Foto van/door Esby (talk) 23:01, 3 June 2010 (UTC)

David Vann (Adak Island (Alaska), 19 oktober 1966) is een Amerikaanse schrijver. Zijn veelvuldig bekroonde werk omvat onder andere Legend of a suicide, Caribou Island, Dirt en Goat Mountain.

Biografie

De eerste zes jaar van zijn leven bracht David Vann door in Ketchikan, Alaska. Na de echtscheiding van zijn ouders leefde hij met zijn moeder en zijn zus in Californië. Toen David Vann dertien jaar oud was, pleegde zijn depressieve vader zelfmoord tijdens een telefoongesprek met Vanns stiefmoeder. Twee weken daarvoor had David Vann een aanbod van zijn vader afgeslagen om een jaar met hem in Alaska door te brengen. De in veel opzichten tragische familiegeschiedenis van de Vanns (een moord, een handvol zelfmoorden, echtscheidingen en overspel) vormt een leidmotief in het werk van David Vann, te beginnen met zijn eerste boek, de semiautobiografische verhalenbundel Legend of a suicide.

Het kost…Lees verder op Wikipedia