Boek
Nederlands
Andere formaten
Toegankelijke formaten:

Goat mountain

David Vann (auteur), Thijs van Nimwegen (vertaler)
Een jongen van elf gaat met zijn vader en indiaanse grootvader op hertenjacht in Noord-Californie͏̈. Als hij per ongeluk een stroper neerschiet, heeft dat grote gevolgen.
Titel
Goat mountain
Auteur
David Vann
Vertaler
Thijs van Nimwegen
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
Goat mountain
Editie
2
Uitgever
Amsterdam: De Bezige Bij, 2013
250 p.
ISBN
9789023484219 (paperback)

Andere formaten:

Toegankelijke formaten:
Andere talen:

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Een jongen van elf gaat met vader en indiaanse grootvader op hertenjacht in Noord-Californië. Per ongeluk schiet de jongen een stroper neer, waarna de jachtpartij ontaardt in een gewelddadig kat- en muisspel tussen drie generaties. De vader beschermt op zijn manier zijn zoon, de grootvader leeft volgens een bijna uitgestorven traditie waarin de dood een speciale rol speelt. 'Goat Mountain' is een duivelse vertelling met een bijbelse ondertoon (Kaïn die zijn broer Abel vermoordt) waarin de jongen een initiatierite ondergaat. Het verhaal borduurt voort op 'Legende van een zelfmoord' (2008) en 'Caribou Island' (2011), waarin geweld en de onverschillige, harde natuur centraal staan. De heftige gewelddadigheid krijgt vorm dankzij directe, beeldende taal en gaat veel verder dan gewoonlijk, waardoor 'Goat Mountain' bijbelse en tribale trekjes krijgt en de mens op een dier lijkt. Kleine druk.

Over David Vann

CC BY-SA 3.0 - Foto van/door Esby (talk) 23:01, 3 June 2010 (UTC)

David Vann (Adak Island (Alaska), 19 oktober 1966) is een Amerikaanse schrijver. Zijn veelvuldig bekroonde werk omvat onder andere Legend of a suicide, Caribou Island, Dirt en Goat Mountain.

Biografie

De eerste zes jaar van zijn leven bracht David Vann door in Ketchikan, Alaska. Na de echtscheiding van zijn ouders leefde hij met zijn moeder en zijn zus in Californië. Toen David Vann dertien jaar oud was, pleegde zijn depressieve vader zelfmoord tijdens een telefoongesprek met Vanns stiefmoeder. Twee weken daarvoor had David Vann een aanbod van zijn vader afgeslagen om een jaar met hem in Alaska door te brengen. De in veel opzichten tragische familiegeschiedenis van de Vanns (een moord, een handvol zelfmoorden, echtscheidingen en overspel) vormt een leidmotief in het werk van David Vann, te beginnen met zijn eerste boek, de semiautobiografische verhalenbundel Legend of a suicide.

Het kost…Lees verder op Wikipedia