In de 13e eeuw v.Chr. doodt tovenares Medea haar broer en verraadt haar vader om voor de Griekse held Jason het Gulden Vlies te veroveren. Moderne hervertelling van Euripides' toneelstuk.
Titel
Klare lucht zwart
Auteur
David Vann
Vertaler
Arjaan van Nimwegen Thijs van Nimwegen
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
Bright air black
Uitgever
Amsterdam: De Bezige Bij, 2017
238 p.
ISBN
9789023407782 (paperback)

Andere formaten:

Toegankelijke formaten:
Andere talen:

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Medea, is het nog ver?

Roman. De Medea in de nieuwe roman van David Vann is een onbevreesde feministe. Ze is minnares, moederdier en slachter in één.

Alle boeken van David Vann zijn Griekse tragedies, dooraderd met geweld, altijd veroorzaakt door mannen. Klare lucht zwart had een kolfje naar zijn hand moeten zijn. In zijn jongste roman grijpt de Amerikaanse auteur terug naar de mythe van Medea en plaatst het verhaal 3.250 jaar terug in de tijd, in een uitloper van de bronstijd. Al op de eerste pagina stinkt het naar dood. Medea staat op het schip de Argo, haar broer ligt 'uiteengereten aan haar voeten'. Die broer heeft ze eigenhandig afgeslacht, stukken van zijn lichaam gooit ze in zee om haar vader af te schrikken. Ze is op de vlucht met haar geliefde Jason en zijn Argonauten, naar Iolkus, waar Jason koning wil worden.

Toch is het niet zozeer liefde wat Medea drijft. Ze wil een 'koningin zonder koning' zijn. Daartoe moet ze de oude wereld vernietigen en een nieuwe scheppen, één waarin vrouwen geen slaaf meer zijn en regeren zonder mannen. Zij, de priesteres van het duister, …Lees verder

In de dertiende eeuw voor Chr. helpt Medea, priesteres van Hekate en tovenares, de Griekse held Jason het Gulden Vlies te veroveren. Daarvoor doodt ze haar broer en verraadt haar vader en volk. Ze vlucht met Jason, op wie ze verliefd is, op het schip de Argo. Hij belooft een koningin van haar te maken, net als de door haar bewonderde vrouwelijke farao Hatsjepsoet. De bekroonde Amerikaanse schrijver (1966) ziet zichzelf als een neoklassieke schrijver en zijn romans als vermomde klassieke tragedies. Het is dan ook niet verwonderlijk dat hij in deze roman Medea als onderwerp neemt, gebaseerd op het bekende toneelstuk van Euripides (431 v. Chr.). De auteur schildert in korte, staccato zinnen vol (soms nogal brute) zintuiglijkheid de gebeurtenissen vol verraad en bloedlust door de ogen van de gevreesde Medea. Hij weet op bewonderenswaardige wijze haar paradoxale mythische, nuchtere en vrouwelijke kijk tot leven te wekken, inclusief haar oerwereldlijke woede en wraakgevoelens als Jason zijn…Lees verder

Over David Vann

CC BY-SA 3.0 - Foto van/door Esby (talk) 23:01, 3 June 2010 (UTC)

David Vann (Adak Island (Alaska), 19 oktober 1966) is een Amerikaanse schrijver. Zijn veelvuldig bekroonde werk omvat onder andere Legend of a suicide, Caribou Island, Dirt en Goat Mountain.

Biografie

De eerste zes jaar van zijn leven bracht David Vann door in Ketchikan, Alaska. Na de echtscheiding van zijn ouders leefde hij met zijn moeder en zijn zus in Californië. Toen David Vann dertien jaar oud was, pleegde zijn depressieve vader zelfmoord tijdens een telefoongesprek met Vanns stiefmoeder. Twee weken daarvoor had David Vann een aanbod van zijn vader afgeslagen om een jaar met hem in Alaska door te brengen. De in veel opzichten tragische familiegeschiedenis van de Vanns (een moord, een handvol zelfmoorden, echtscheidingen en overspel) vormt een leidmotief in het werk van David Vann, te beginnen met zijn eerste boek, de semiautobiografische verhalenbundel Legend of a suicide.

Het kost…Lees verder op Wikipedia

Suggesties