Boek
Nederlands

Olleke bolleke : versjes om nooit te vergeten

An Debaene (auteur), Anne Kool (illustrator)
+1
Olleke bolleke : versjes om nooit te vergeten
×
Olleke bolleke : versjes om nooit te vergeten Olleke bolleke : versjes om nooit te vergeten

Olleke bolleke : versjes om nooit te vergeten

Doelgroep:
Vanaf 0-2 jaar
Genre:
Ruim twintig bekende wiegeliedjes, knuffelversjes en huppelliedjes met fantasievolle kleurenillustraties en zoekopdrachten. Vanaf ca. 1 t/m 4 jaar.
Titel
Olleke bolleke : versjes om nooit te vergeten
Auteur
An Debaene
Illustrator
Anne Kool
Taal
Nederlands
Uitgever
Leuven: Davidsfonds /Infodok, 2015 | Andere uitgaven
64 p. : ill.
ISBN
9789059086838 (hardback)

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Ruim twintig oude kinderrijmpjes, die vaak al meer dan honderd jaar bestaan. Ze zijn onderverdeeld in drie thema's: dieren, lichaam en lekkers. Er zitten bekende versjes bij (soms met gedeeltelijk andere tekst dan gebruikelijk), maar meer dan de helft van de rijmpjes zal voor veel ouders/verzorgers 'nieuw' zijn. Misschien komt dit mede door de Vlaamse herkomst. Zo staat bv. het bekende Nederlandse rijmspel 'zakdoekje leggen' in dit boek als 'wat groeit er in mijn hofje'. Gelukkig staan er achter in de uitgave toelichtingen per rijmpje op hoe je bewegingen en spelvormen kunt toepassen, maar je kunt natuurlijk ook je eigen fantasie laten werken. Het boek is uitgevoerd in felle kleuren met eenvoudige tekeningen, die peuters/kleuters zullen aanspreken. Naast elk versje zijn vier details getekend van de grote tekening die bij elk rijmpje hoort. Door de details aan te (laten) wijzen en te benoemen, wordt de woordenschat van het kind op speelse wijze vergroot. Het is een leuk boek dat stevig…Lees verder

Olleke Bolleke

'Olleke Bolleke' is een prentenboek met paginagrote illustraties in een mooie afwisseling van achtergondkleuren. Op de prenten staan versjes en rijmpjes afgedrukt, ingedeeld in drie thema's: Dieren, Lichaam en Lekkers. De versjes ontstonden heel lang geleden op straat, tijdens het spel of op de speelplaats. Ze werden van generatie op generatie doorgegeven en sommige bestaan al honderd jaar. Ze zijn speels en kort en makkelijk te onthouden. Men kan ze ritmisch opzeggen of er bewegingen bij maken. Bij sommige versjes moet je een antwoord geven, bij andere bewegingen maken, een tijdje nadenken, een raadseltje oplossen of tellen. De illustraties zijn sober, maar duidelijk voor de allerkleinsten. Aan de zijkant van de illustraties staan voorwerpen afgebeeld, die de peuter in de grote prent kan opzoeken. Voor de doelgroep van baby's en peuters een actief boekje.