Boek
Nederlands

De oude Romeinen

Deborah Murrell (auteur)

De oude Romeinen

In de reeks:
Doelgroep:
Vanaf 9-11 jaar
Met hulp van veel kleurentekeningen wordt informatie gegeven over het leven in het Romeinse Rijk. Vanaf ca. 10 jaar.
Onderwerp
Romeinse Rijk
Titel
De oude Romeinen
Auteur
Deborah Murrell
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
My best book of Ancient Rome
Editie
2
Uitgever
Haarlem: Gottmer, 2009 | Andere uitgaves
31 p. : ill.
ISBN
9789025746506 (hardback)
Plaatsingssuggestie
923.4 (SISO) Grieks-Romeinse tijd (ZIZO)

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Meer dan 50 keer in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

In de reeks 'Mijn eerste boek over...' verschenen al heel wat titels rond uiteenlopende onderwerpen zoals geschiedenis, plant- en dierkunde of geologie. Het lees- en kijkboek De oude Romeinen geeft kinderen uit de basisschool een inkijk in de leefwereld van het roemrijke Rome van drieduizend jaar geleden. In 14 hoofdstukken schetst Deborah Murrell de ontstaansgeschiedenis van het Romeinse Rijk, leert je de machtige Romeinse heersers kennen en kom je te weten hoe ze verkozen werden.
Op een dubbele pagina is de stad Rome uitgetekend en zijn de voornaamste gebouwen van de stad te zien. De Romeinen waren veroveraars. Op een overzichtskaart vind je alle informatie terug over het leven van de soldaten, over de veldslagen en hoe de grenzen van Rome zich steeds verder uitbreidden. Met tekeningen wordt alles verder verduidelijkt. De auteur wijdt ook een hoofdstuk aan het alledaagse leven van zowel de rijke hoogwaardigheidsbekleders als van de gewone stervelingen en de slaven in de st…Lees verder
Een eerste kennismaking met de oude Romeinen. Aan bod komen o.a. het ontstaan van Rome, Romeinse heersers, uitbreiding en val van het Romeinse Rijk, het leger, de gladiatorengevechten, het dagelijks leven en sport en ontspanning. De veertien ongenummerde hoofdstukken worden ingeleid met een stukje algemene informatie aangevuld met illustraties. In dit boek zijn die, ook paginagrote, kleurrijke, vrij realistische kleurentekeningen het belangrijkst. Ze zijn duidelijk en verhelderend en worden ondersteund door kleine, aanvullende tekstblokken in een vrij grote letter. De summiere tekst - er wordt niet diep ingegaan op de onderwerpen - staat in duidelijke kolommen. Voorin een inhoudsopgave en achterin een beperkte woordenlijst en een alfabetisch register. Een goed verzorgde, aantrekkelijke uitgave, onder meer te gebruiken bij spreekbeurten op de basisschool. Vanaf ca. 10 jaar.

Mijn eerste boek over de oude Grieken

Een boek met veel illustratie en weinig tekst. In een vijftiental hoofdstukken, verspreid over twee pagina’s wordt er aandacht besteed aan de opkomst en bloeiperiode van Athene, aan de godsdienst, het dagelijks leven en aan de opgravingen eeuwen later. Kaartjes, plattegronden en een verklarende woordenlijst vervolledigen het geheel. De uitleg van de termen is erg summier. Een kind van negen kan er wel wat van opsteken. Het woord ‘spullen’ komt vaak voor. In de Nederlandse vertaling klinkt soms het Engels door.


Mijn eerste boek over de oude Romeinen

Een boek met veel illustratie en weinig tekst. In een vijftiental hoofdstukken, verspreid over twee pagina’s, wordt er aandacht besteed aan de opkomst en bloeiperiode van Rome, aan de godsdienst, het dagelijks leven en aan de opgravingen eeuwen later. Kaartjes, plattegronden en een verklarende woordenlijst vervolledigen het geheel. De uitleg van de termen is erg summier. Een kind van tien kan er wat van opsteken. Er staan enkele fouten in, bijv. perystilium in plaats van: peristylium (p. 19). En Spartacus leefde in de eerste eeuw voor C. (niet erna). Het woord ‘spullen’ komt vaak voor. In de Nederlandse vertaling klinkt soms het Engels door.