Dvd
Frans

Les invasions barbares

Denys Arcand (regisseur), Rémy Girard (acteur), Stéphane Rousseau (acteur)
Wanneer een docent geschiedenis aan terminale kanker lijdt, komt een groep familieleden en oude vrienden bij elkaar om hem te steunen
Onderwerp
Vriendschap
Titel
Les invasions barbares
Regisseur
Denys Arcand
Acteur
Rémy Girard Stéphane Rousseau Dorothée Berryman Louise Portal
Taal
Frans
Uitgever
Plaats van uitgave onbekend: Paradiso Home Entertainment, 2004
1 dvd-video
Oorspr. opname
2003
Speelduur
95 min.
EAN
5410504968358

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Meer dan 50 keer in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Hoofdpersoon in deze film van de Canadese regisseur Denys Arcand is de universitair docent geschiedenis Rémy (Rémy Girard). Wanneer deze levensgenieter met terminale kanker in het ziekenhuis ligt, organiseert zijn zoon, die van hem vervreemd is, dat familieleden en oude vrienden bij elkaar komen om hem te steunen. Bijzonder is dat de personages dezelfde zijn als in 'Le déclin de l'empire américain' uit 1986, maar beide films zijn los van elkaar te bekijken. Jos van der Burg (Het Parool 5-5-'04) concludeert: '(...) Les invasions barbares is een deprimerende film over zelfingenomen mensen, die zich tot het bittere einde achter ironie en cynisme verbergen. Wat een emotionele armoede!' André Waardenburg (NRC 5-5-'04) ziet het anders: '(...) Ondanks alle treurnis over le condition humaine is Les invasions barbares een rijke, zeer geestige film vol prikkelende gedachten. (...)' Deze film won in 2004 de Oscar voor beste niet-Engelstalige film en versloeg daarmee de Nederlandse kanshebber 'De…Lees verder

Over Denys Arcand

CC BY 2.0 - Foto van/door gdcgraphics at https://www.flickr.com/photos/gdcgraphics/

Denys Arcand (Deschambault, 25 juni 1941) is een Canadees regisseur.

Denys Arcand studeerde geschiedenis aan de universiteit van Montreal, voordat hij in de jaren '60 films begon te maken. Hij brak door in het buitenland met de film Le Déclin de l'empire américain (1968) over een groep vrienden uit de generatie van mei '68. Met de opvolger Les Invasions barbares (2003) won hij de Oscar voor Beste buitenlandse film.

Filmografie

  • 1962: Seul ou avec d'autres
  • 1963: Champlain
  • 1964: Les Montréalistes
  • 1967: Volleyball
  • 1967: Parcs atlantiques
  • 1967: Montréal, un jour d'été
  • 1972: Québec: Duplessis et après...
  • 1972: La Maudite Galette
  • 1973: Réjeanne Padovani
  • 1974: Gina
  • 1975: La Lutte des travailleurs d'hôpitaux
  • 1976: On est au coton…Lees verder op Wikipedia