Een depressieve en ongezonde inspecteur van politie in Kaapstad wordt geconfronteerd met een bizarre serie moorden.
Titel
Feniks
Auteur
Deon Meyer
Vertaler
Jacqueline Caenberghs
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Afrikaans
Oorspr. titel
Feniks
Uitgever
Amsterdam: A.W. Bruna Uitgevers, © 2017 | Andere uitgaves
368 p.
Aantekening
Vertaling van Engelstalige uitgave: Dead before dying
ISBN
9789400508293 (paperback)

Andere formaten:

Toegankelijke formaten:

Andere talen:

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Meer dan 25 keer in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Mat Joubert is detective in Kaapstad (Zuid-Afrika) en rouwt om de dood van zijn vrouw Lara, die in de uitoefening van haar functie (eveneens bij de politie) in gewelddadige omstandigheden het leven liet. Mat is zwaarlijvig en rookt en drinkt te veel. Er zijn zelfs momenten geweest dat hij de loop van zijn dienstpistool in de mond nam en op het punt stond de trekker over te halen. Door zijn manier van leven komt hij in moeilijkheden met zijn superieur, een zwarte, die stage liep in de Verenigde Staten, en die het op zich heeft genomen om van zijn team een elite te maken: gezond naar lichaam en geest.

Dergelijke kwaliteiten zijn op hun plaats wanneer een golf van bizarre seriemoorden Kaapstad in zijn greep krijgt. Mat, die de zaak krijgt toegewezen, beschikt als enige aanwijzing over een 19de-eeuws handpistool. Deze ongewone moorden vertonen na verloop van tijd enige gelijkenis met een modus operandi van een bankovervaller, eveneens opererend in Kaapstad. Mat ontdekt dat hij niet…Lees verder
Enkele bizarre moorden zorgen voor onrust binnen het politiekorps van het Zuid-Afrikaanse Kaapstad, maar de bijna afgeschreven inspecteur Mat Joubert wordt op de zaak gezet. De man is levensmoe, te zwaarlijvig, drinkt en rookt te veel. Zijn fysieke problemen zijn de uiterlijke symptomen van zijn vlucht voor de realiteit: de gewelddadige dood van zijn vrouw. Ook de seriemoordenaar blijkt een afrekening te hebben met het verleden zodat de politie koortsachtig op zoek moet gaan naar een gemeenschappelijk kenmerk op de dodenlijst van de dader. Deze politieroman is het tweede boek van de Zuid-Afrikaanse schrijver Deon Meyer (1958). Het is geheel in de hedendaagse Engelse traditie geschreven. Menselijke, onderhoudende politieroman in de stijl van Morse of Frost.

Over Deon Meyer

CC BY 3.0 - Foto van/door Krimidoedel

Deon Godfrey Meyer (Paarl, 4 juli 1958) is een bekroonde Afrikaanstalige thrillerauteur.

Leven en werk

Deon Meyer werd geboren op 4 juli 1958 in Paarl. Hij deed eindexamen in 1976 aan de Schoonspruit High School in Klerksdorp. Hij studeerde aan de Potchefstroomse Universiteit voor Christelijk Hoger Onderwijs waar hij zijn bachelorgraad behaalde in Engels en Geschiedenis als hoofdvakken. Later behaalde hij een honours degree aan de Universiteit van de Vrijstaat. Hij woonde lang in het historische kustplaatsje Melkbosstrand waar hij de meeste van zijn romans schreef.

In de jaren tachtig werkte hij als journalist bij Die Volksblad, op de pr-afdeling van de Universiteit van de Vrijstaat, en hij begon als copywriter bij Sanlam. In 1991 werd hij benoemd als hoofd interne communicatie en directeur van Sanlams publiciteitsafdeling. Na Sanlam begon hij zijn eigen onderneming gespecialiseerd in virtuele gemeenschappen op inter…Lees verder op Wikipedia