Boek
Nederlands

Omsingeld! : wonen op een middeleeuws kasteel

Derek Farmer (auteur), Mark Bergin (illustrator)
+1
Omsingeld! : wonen op een middeleeuws kasteel
×
Omsingeld! : wonen op een middeleeuws kasteel Omsingeld! : wonen op een middeleeuws kasteel

Omsingeld! : wonen op een middeleeuws kasteel

Doelgroep:
Vanaf 9-11 jaar
Met behulp van kleurentekeningen wordt verteld hoe in de middeleeuwen mensen op een kasteel leefden en wat er gebeurde als een kasteel werd belegerd. Vanaf ca. 10 jaar.
Titel
Omsingeld! : wonen op een middeleeuws kasteel
Auteur
Derek Farmer
Illustrator
Mark Bergin
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
Castle : the siege chronicles
Uitgever
Kampen: Callenbach, 2008
31 p. : ill.
ISBN
9789026610004
Plaatsingssuggestie
925 (SISO) Middeleeuwen (500 tot 1500) (ZIZO)

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Meer dan 50 keer in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Ze zijn populair in tv-feuilletons en films en ook in jeugdboeken worden ze graag opgevoerd, de middeleeuwse ridders. Twee non-fictieboeken, Ten aanval! en Omsingeld!, bieden een samenhangend en vrij volledig beeld van leef- en woongewoonten van middeleeuwe ridders in en om hun kastelen. Uiterlijk lijken ze een beetje op met de hand geschreven oude boeken, gebonden in een dikke zacht leren omslag, verstevigd met metalen beslag. Met zijn overvloedige kleurige illustraties slaagt Mark Bergin er hier in een realistisch beeld op te hangen van het middeleeuwse ridderleven en van het wonen op een kasteel in tijden van vrede en beleg. In Ten aanval! is de informatieve tekst van David Stewart daarbij kort en helder. In Omsingeld! zorgt Derek Farmer voor even heldere, maar wat uitgebreidere en stilistisch rijkere verbale toelichting bij en ondersteuning van het beeld.

Elk boek bevat een 14-tal hoofdstukjes van twee tot vier pagina's, een verklarend lijstje …Lees verder
In dit fraai uitgegeven platenboek voor de jeugd komen verschillende onderwerpen aan de orde, zoals de bouw van een kasteel, het leven op een kasteel en de middeleeuwse oorlogsvoering. De nadruk ligt echter op de belegering van een kasteel door de vijand. Rode draad in dit boek is de verovering van het kasteel Château-Gaillard in Normandië dat in 1197 door de Engelse koning Richard Leeuwenhart werd gebouwd. Onder Richards opvolger, zijn broer Jan zonder Land (bekend van Robin Hood), valt de Franse koning Filips II Normandië binnen en begint een langdurig beleg van Château-Gaillard. De geschiedenis van dit beleg wordt in een (pseudo)dagboek beschreven door de kasteelheer in afzonderlijke boekjes die aan de bladzijde zijn vastgeplakt. Fraaie en duidelijke illustraties; middenin enkele uitslaande pagina's met grote panoramatekeningen. Achterin een verklarende woordenlijst en een register. Stevig ingebonden. Zeer geslaagde manier om geschiedenis levend te maken voor kinderen van de hogere…Lees verder