Boek
Engels

The rainbow

D.H. Lawrence (auteur), Rachel Cusk (inleider)
In de beschrijving van verschillende generaties van een Engelse familie werkt de schrijver zijn ideee͏̈n uit over de strijd der seksen, de verwerpelijke opvatting van de soevereiniteit van het intellect en de opkomst van een nieuw kosmisch bewustzijn.
Titel
The rainbow
Auteur
D.H. Lawrence
Inleider
Rachel Cusk 1967-
Taal
Engels
Uitgever
London: Vintage, 2011 | Andere uitgaves
460 p.
ISBN
9780099541455 (paperback)

Andere talen:

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Meer dan 8 keer in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Na de oorspronkelijke uitgave in 1915 werd dit werk al snel verboden vanwege de, voor die tijd, expliciete seksuele passages. Hedentendage kijken wij daar anders tegenaan en waarderen wij deze sage rond de familie Brangwen vooral om zijn sociale perspectief: de beschrijvingen van veranderingen in landschap en maatschappij en de gevolgen voor de mensen, en in dit geval vooral voor de vrouwen, daarin. Want in tegenstelling tot Thomas Manns 'Buddenbrooks' spelen vrouwen een hoofdrol in deze 'feministische' roman avant la lettre, die een herdruk in ons 'post feministische' tijdperk zeker waard is. Bevat een introductie (28 p.) en noten (14 p.) door Anne Pernihough; een "chronologie" plaatst het werk in zijn tijd. Zilverkleurige paperback met een kleurenfoto van een tegeltableau; kleine letter en goede marges.

Over D.H. Lawrence

D.H. Lawrence, de schrijversnaam van David Herbert Richards Lawrence, (Eastwood (Nottinghamshire), 11 september 1885 - Vence (Frankrijk), 2 maart 1930) was een Engelse romanschrijver. Daarnaast schreef hij essays, gedichten, verhalen, reisverslagen, toneelstukken, literaire kritieken en maakte hij vertalingen. Ook heeft hij een tijdlang lesgegeven.

Ouders en opvattingen

Het gezin waaruit Lawrence als vierde kind kwam, had grote invloed op zijn leven, niet in de laatste plaats op zijn literaire werk. Zijn vader, Arthur John Lawrence, een mijnwerker die nauwelijks kon lezen, beschouwde hij als hard en gepassioneerd maar tegelijkertijd ook als degene die de zorgzame werkende klasse vertegenwoordigde. Zijn moeder, Lydia Beardsall, die onderwijzeres was geweest, stond voor hem model voor berekening en verstand.

Lawrence werd heen en weer geslingerd tussen een zich afwisselende bewondering voor zijn moeder en…Lees verder op Wikipedia

Suggesties