Boek
Nederlands
Andere formaten
Toegankelijke formaten:

Het dubbelleven van Lord John

Diana Gabaldon (auteur)

Het dubbelleven van Lord John

In de reeks:
Wanneer Lord John Grey in 1757 in Londen onderzoek doet naar de dood van een sergeant van zijn eenheid, moet hij tegelijkertijd een familieprobleem oplossen.
Titel
Het dubbelleven van Lord John
Auteur
Diana Gabaldon
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
Lord John and the private matter
Editie
Derde, gewijzigde herdruk
Uitgever
Amsterdam: Boekerij, 2018 | Andere uitgaves
253 p.
ISBN
9789022583432 (paperback)

Andere formaten:

Toegankelijke formaten:

Andere talen:

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Meer dan 50 keer in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Diana Gabaldon verwierf in de Verenigde Staten succes met de combinatie van fantastische en historische elementen in haar 'Reiziger'-cyclus. In Het dubbelleven van Lord John legt ze zich verder toe op de figuur John Grey die eerder al optrad in de hierboven genoemde cyclus. We schrijven Londen in het midden van de 18e eeuw, als Lord Grey, een edelman en majoor in het Engelse leger, door de Kroon belast wordt met het onderzoek naar de bijzonder gewelddadige moord op een soldaat die ervan verdacht werd militaire documenten te hebben gestolen die belangrijke informatie bevatten met betrekking tot de Britse plannen in Frankrijk. Het vermoeden van een uitgebreid spionagenetwerk wint veld en Grey wordt op het hart gedrukt inlichtingen in te winnen met de grootste omzichtigheid. Er dreigen ook verwikkelingen op een ander vlak; zo heeft Trevelyan, een rijke handelaar uit de City en vriend van de familie, huwelijksplannen met Grey's nichtje. Wat op het eerste gezicht een goede partij li…Lees verder
Lord John Grey, majoor in het Engelse leger, krijgt in 1757 opdracht om de moord op een sergeant op te lossen. De man lijkt spion te zijn geweest; een van degenen die hem in zijn onderzoek kan helpen, is de verloofde van zijn nicht, John Trevelyan. Grey heeft echter net bij de pispotten in hun club gezien dat John zwaar syfilis heeft en wil voorkomen dat het huwelijk met zijn nicht doorgaat. Zijn onderzoek brengt hem naar een homobordeel, wat hem confronteert met het begin van zijn eigen homoleven. Van de Amerikaanse auteur Diana J. Gabaldon (1952) verscheen eerder de 'Reiziger' romanserie die vrij goed ontvangen werd; in deze serie was Lord John Grey een bijfiguur. Dit eerste deel van een aparte serie over Lord John Grey is een met veel vaart vertelde, boeiende historische roman met een detectivetintje. Er wordt een wat vaag, maar heel levendig tijdsbeeld gegeven. Redelijke vertaling.

Over Diana Gabaldon

CC BY-SA 3.0 - Foto van/door Gage Skidmore

Diana Jean Gabaldon Watkins (Flagstaff, Arizona, 11 januari 1952) is een Amerikaanse schrijfster. Ze is onder meer bekend van de Reiziger-serie (Engels: Outlander Series). Haar werk wordt verkocht in drieëntwintig landen en is vertaald in twintig talen. In Nederland worden haar boeken, die worden uitgegeven door De Boekerij bv te Amsterdam, vertaald door Annemarie Lodewijk.

Gabaldon is van Mexicaans-Amerikaans-Engelse afkomst. Ze studeerde zoölogie en biologie in Arizona en promoveerde in de ecologie. Ze heeft als hoogleraar gewerkt in het Centre for Environmental Studies aan de Arizona State University. Sinds 1991 is ze fulltime actief als schrijfster. Haar werk is niet gemakkelijk in een literair genre in te delen doordat het zowel onderdelen van fictie, non-fictie, 'fantasy' als sciencefiction bevat.

De boeken van Diana Gabaldon werden verwerkt in een tv-serie genaamd Outlander. De serie wordt in Nederland uitgezonden op Netflix en in Be…Lees verder op Wikipedia