Boek
Nederlands

Een hele witte kerst

Diana Hendry (auteur), Jane Chapman (illustrator)
Doelgroep:
Vanaf 3-5 jaar
Genre:
Terwijl Kleine Muis hulst zoekt om het huis voor Kerstmis mee te versieren, gaat het sneeuwen; hij denkt dat de lucht naar beneden valt. Prentenboek met vrolijk gekleurde tekeningen. Vanaf ca. 4 jaar.
Onderwerp
Bang zijn
Titel
Een hele witte kerst / tekst Diana Hendry ; ill. Jane Chapman
Auteur
Diana Hendry
Illustrator
Jane Chapman
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
The very snowy Christmas
Uitgever
Utrecht: Veltman, 2005
[28] p. : ill.
ISBN
90-5920-404-2
Plaatsingssuggestie
Kerstmis (ZIZO)

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Meer dan 100 keer in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Op de dag voor kerstmis zijn Grote Muis en Kleine Muis druk bezig het feest voor te bereiden. Dan blijkt dat ze nog geen hulst hebben en Kleine Muis trekt erop uit met een emmertje. Hij zoekt in de tuin, de nabije omgeving, maar vindt niets. Verder en verder gaat hij, tot hij zijn emmertje kan vullen aan de andere oever van de rivier. Als het begint te sneeuwen, denkt Kleine Muis dat de lucht naar beneden valt. Hij gaat gauw weer naar huis, is bang van zijn spiegelbeeld in het water, denkt dat hij achtervolgd wordt en schrikt van een muizensneeuwpop die door Grote Muis voor hem gemaakt werd. Uiteindelijk zitten Grote en Kleine Muis gezellig bij de kachel en genieten van hun versierde boom en de kaaskoekjes.

De illustraties tonen twee muizen in hun huisje, en het bijzondere daaraan is dat alles in de juiste verhouding tot de werkelijkheid getekend werd: een suikerpot die dienst doet als kachel is normaal van grootte, de tafel wordt gevormd door een gewone bobijn sierlint, een ki…Lees verder
Als Kleine Muis de dag voor Kerstmis naar buiten gaat op zoek naar hulst om hun huisje te versieren, ontdekt hij allerlei vreemde dingen. Zo denkt hij dat de lucht naar beneden valt als het sneeuwt en ziet hij o.a. het monster van Loch Muis in het water. Verzorgd prentenboek met vrij veel tekst, geplaatst in of tussen de illustraties. Ze vullen elkaar goed aan. De gedetailleerde (verf)tekeningen lopen merendeels door over twee pagina's en laten veel creatieve vondsten zien, b.v. een brug die steunt op potloden, verfkwasten en een tantenborstel, en wisselen soms van perspectief. Kleine Muis en Grote Muis handelen als mensen, maar bakken kaastaartjes en maken een sneeuwmuis. Romantisch omslag, waarop de muis door het raam kijkt. De sneeuw(vlokjes) en belettering zijn uitgevoerd in witte glitters tegen een donkerblauwe achtergrond. Bruikbaar prentenboek voor de leeftijdsgroep vanaf ca. 4 jaar.