Boek
Nederlands

De negen levens

Diana Wynne Jones (auteur), Gitte Spee (illustrator)
+1
De negen levens
×
De negen levens De negen levens
Doelgroep:
Vanaf 9-11 jaar
Kat en zijn zusje Santina komen terecht bij een heksenmeester en zijn gezin waar de wonderlijkste dingen gebeuren. Vanaf ca. 10 jaar.
Onderwerp
Heksen, Magie
Leesniveau
AVI 9
Titel
De negen levens
Auteur
Diana Wynne Jones
Illustrator
Gitte Spee
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
Charmed life
Uitgever
Amsterdam: Ploegsma, 2005 | Andere uitgaves
237 p.
ISBN
90-216-1908-3

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Meer dan 50 keer in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Kat (bijnaam voor Erik Chant) vindt het niet erg om in de schaduw te leven van zijn oudere zusje Santina, die over veelbelovende toverkunsten schijnt te beschikken. Magie is helemaal niet ongewoon in hun wereld, alleen is er een groot verschil tussen de kwaliteit van die toverkunsten en de bijbehorende heksendiploma's. Kat schijnt niets van die mogelijkheden te bezitten en wil liever een gewoon kereltje blijven. Na de dood van hun ouders mogen ze op het kasteel gaan wonen van "Chrestomanci", dé magiemagister van hun wereld. Santina wil zo vlug mogelijk een gevorderde heks worden. Als zij niet onmiddellijk die speciale opleiding krijgt, gebruikt ze heksentrucjes om de mensen op het kasteel een lesje te leren. Haar 'opvoeders' willen haar tijdelijk de toverkunst ontnemen, maar het lukt Santina om zich met een finale heksentruc naar een van de andere werelden te verplaatsen, waar zij koningin zal worden Zij plaatst op het kasteel haar dubbelganger uit een wereld van de 20ste eeuw: Janti…Lees verder
Santina is een heks die haar bijzondere krachten niet altijd ten goede aanwendt. Ze brengt voortdurend opschudding teweeg in het kasteel van de heksengrootmeester Chrestomanci. Haar broertje Kat, ogenschijnlijk een gewone jongen, blijkt uiteindelijk voorbestemd om de rol van heksengrootmeester over te nemen. Deze herdruk van een verhaal dat oorspronkelijk uit 1972 dateert en in Nederland voor het eerst in 1980 verscheen, vertoont veel gelijkenis met de populaire Harry Potter-serie (eigelijk ligt het andersom!). Het is het eerste deel van een serie, die uit vier delen bestaat en net als de Potter-verhalen speelt in een wereld vol magie. De opbouw is wat ingewikkeld, maar ingenieus en de auteur weet de lezer tot het eind toe in spanning te houden. De ontknoping is verrassend. Deze uitgave is voorzien van zwart-witillustraties die telkens aan het begin van een hoofdstuk staan. In 1981 werd het boek bekroond met een Zilveren Griffel. Voor liefhebbers van magie en fantasie vanaf ca. 10 jaar.

Over Diana Wynne Jones

Diana Wynne Jones (Londen, 16 augustus 1934 – Bristol, 26 maart 2011) was een Brits schrijfster die vooral bekend was vanwege haar kinderboeken in het fantasy-genre. Zij schreef ook enkele romans voor volwassenen en non-fictie. Een voorbeeld hiervan is 'De onbekende reiziger'.

Levensloop

Jones werd geboren uit het huwelijk van Marjorie en Richard Aneurin Jones, die beiden in het onderwijs werkzaam waren. Toen vlak na haar vijfde verjaardag de Tweede Wereldoorlog uitbrak werd zij geëvacueerd naar Wales en verbleef daarna nog op verschillende andere plaatsen in het Verenigd Koninkrijk, onder andere in York. In 1943 vestigde het gezin zich in Thaxted, Essex, waar de ouders een educatief conferentiecentrum hadden. Naar het schijnt werden Diana en haar beide jongere zusjes daar nogal verwaarloosd, zodat zij leerden zichzelf te redden. Zij studeerde Engels aan St. Anne's College in Oxford, waar zij lezingen bijwoonde van zowel C.S. L…Lees verder op Wikipedia

Suggesties