Boek
Nederlands
Andere formaten
Toegankelijke formaten:

De nieuwe wildernis

Diane Cook (auteur), Ineke Lenting (vertaler)
Bea is wanhopig, want haar 5-jarige dochtertje gaat dood. De vervuiling in de Stad is enorm, kinderen hoesten hun longen eruit. Ten einde raad sluit Bea zich met haar gezin aan bij een expeditie naar de laatste wildernis. Vanaf ca. 16 jaar.
Titel
De nieuwe wildernis
Auteur
Diane Cook
Vertaler
Ineke Lenting
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
The new wilderness
Uitgever
[Amsterdam]: Nieuw Amsterdam, © 2021
365 p.
ISBN
9789046828250 (paperback)

Andere formaten:

Toegankelijke formaten:
Andere talen:

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Proefkonijnen na de apocalyps

Boeken die u inspireren, animeren, affronteren of gewoon om te acclimatiseren. Diane Cook vraagt zich in De nieuwe wildernis af hoe we na de klimaatapocalyps zullen leven. Het boek, dat in het nieuwe CliFi-genre past, leverde haar prompt een plekje op de Booker-shortlist op.

De baby lijkt gekneusd wanneer hij uit Bea tevoorschijn komt. Nadat ze de navelstreng doorgebrand heeft en van rond de tere hals van het meisje gehaald, tikt ze een paar keer voorzichtig op de borst van de baby en probeert ze adem in haar slijmerige mondje te blazen. Maar ze weet dat het allemaal tevergeefs is. En dus graaft ze met een steen een ondiepe kuil in de harde grond, legt haar baby erin en bedekt die met takken en bladeren, er zich van bewust dat de coyotes haar vanuit het struikgewas gadeslaan. Lang zal haar meisje niet begraven blijven.

Qua opening van een roman kan deze scène tellen. In Diane Cooks debuut De nieuwe wildernis volgen we elf mensen die uit het gewone leven zijn gestapt en als Collectief door de Wildernis trekken. Ooit waren ze met twintig, maar het leven buiten de Stad is hard.

Het boek behoort tot het nieuwe genre van de CliFi, Climate Change Fiction dus, en speelt in een al dan niet nabije toekomst. De aarde is helemaal door de mens…Lees verder

Liefde, ook na de apocalyps

De eerste roman van Diane Cook is een toekomstvertelling waarin de liefde tussen moeders en dochters sterker is dan de ellende alom.

De nieuwe wildernis van de Amerikaanse auteur Diane Cook speelt op Amerikaanse bodem in het enige deel van het land waar de mens de natuur niet heeft verwoest, de zogenaamde Wildernisstaat. De rest van de VS wordt gebruikt om de Stad van olie, gas, water, hout en voedsel te voorzien. Nergens is nog een boom of struik te bekennen, enkel in de Stad staan enkele bomen die aanbeden worden als goden.

Bea en Glen zijn met dochter Agnes de Stad ontvlucht omdat het ziekelijke kind dreigde te overlijden in de extreem vervuilde omgeving. Ze hebben zich aangemeld voor een experiment. Samen met zeventien anderen vormen ze het Collectief. Ze leven als nomaden in dat ene ongerepte stuk Amerika. Hun doen en laten wordt gevolgd door Rangers. De regels zijn streng. Zo is het verboden om lang op dezelfde plek te vertoeven en mogen ze geen sporen nalaten in het landschap.

Zo vaag als Cook zich uitlaat over de omgeving buiten de Wildernisstaat, zo specifiek klinkt ze in haar beschrijving…Lees verder

Bea is wanhopig. Haar 5-jarige dochter gaat dood. Net zoals zoveel andere kinderen. De vervuiling in de Stad is te groot. De kinderen hoesten hun longen eruit. De gezondheidszorg grijpt niet in. Ten einde raad sluiten Bea, Glen en Agnes zich aan bij een experiment, een expeditie van twintig vrijwilligers naar de laatste wildernis. Zonder een voetafdruk achter te laten, lopend en levend van wat ze vinden en jagen. Een aantal vanuit idealisme, de meesten op de vlucht. Twintig onbekenden die moeten gaan ontdekken en samenwerken. Die een samenleving moeten creëren in een vijandige omgeving. Die moeten omgaan met de autoriteiten en het steeds veranderende beleid. Ieder met een eigen agenda, ieder met zijn eigen kracht en zwakheid. Bijzonder en actueel romandebuut van de Amerikaanse Diane Cook (1976), bekend van de verhalenbundel 'Mens vs natuur' (2014), dat op de shortlist van de Booker Prize 2020 stond. Vlotte schrijfstijl. Bevat veel thema's, is bij uitstek geschikt voor leesclubs en mis…Lees verder

Zo saai, dat nomadenleven

De voor de Booker Prize genomineerde roman van Diane Cook weet niet te overtuigen.

De klimaatcrisis is een dankbaar thema voor wat-als-romans. Maar een geloofwaardige dystopie schrijven, is moeilijker dan het lijkt, zo leert De nieuwe wildernis, de debuutroman van de Amerikaanse Diane Cook.

De roman speelt zich af na een klimaatramp, in een omgeving met drie zones: een vervuilde Stad, een onleefbare Industrie- zone en een oorspronkelijke Wildernisstaat. In die laatste ongeschonden ruimte worden bij wijze van experiment twintig mensen gedropt: het Collectief.

Hun uitdaging is in de wildernis te leven zonder een ecologische voetafdruk na te laten. Daartoe moeten ze de regels uit het Handboek volgen: alle afval meenemen, nooit langer dan zeven dagen op één plaats blijven, geen vaste constructies bouwen. Ze moeten, kortom, een strikt nomadisch bestaan leiden. Of ze daarin slagen, wordt gecontroleerd door mannen die de Rangers worden genoemd.

Elk lid van de groep heeft zijn eigen drijfveren om deel te nemen aan het experiment. Dat Gl…Lees verder