Boek
Nederlands

Boris doet de boodschappen

Dick Bruna (auteur)
+1
Boris doet de boodschappen
×
Boris doet de boodschappen Boris doet de boodschappen

Boris doet de boodschappen

In de reeks:
Doelgroep:
Vanaf 0-2 jaar
Genre:
Boris doet boodschappen aan de hand van een lijstje van Barbara. Prentenboekje met eenvoudige tekeningen in felle kleuren en tekst op rijm. Vanaf ca. 2 jaar.
Onderwerp
Boodschappen doen
Titel
Boris doet de boodschappen
Auteur
Dick Bruna
Taal
Nederlands
Uitgever
Amsterdam: Mercis, 2005 | Andere uitgaven
[28] p. : ill.
ISBN
9789056473778 (hardback)
Plaatsingssuggestie
Boodschappen doen (ZIZO)

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Boris Beer gaat boodschappen doen; hij werkt het lijstje van Barbara af, en koopt brood, melk, kaas, vier tomaten, twee peren, en een plant voor Barbara. Met heel weinig middelen en beperkte actie wordt een heel scala geschetst in vierregelige versjes op de linkerpagina, de tweede en vierde regel rijmend. Geen hoofdletters, nauwelijks leestekens, schreefloze letter. Rechts een persoon of voorwerp op perspectiefloze, felgekleurde ondergrond. Ogenschijnlijk simpele vormen, de zwarte contourlijnen éven rafelig, in perfect uitgebalanceerde spanning. Boris en Barbara verschillen uiterlijk minimaal: Boris draagt een rood jak, Barbara een mouwloze rode jurk, en ze heeft sproeten. Herkenbaar vriendelijk huis-, tuin- en keukengebeuren met humoristische logica: “en wat je hier misschien niet ziet [in de mand], nou dat zit onderin”. Boris Beer (eerste boekje Van Goor, 1989; Gouden Penseel 1990) is met 15 jaar jong vergeleken met zijn nu 50-jarige 'boekenzusje' Nijntje. Vertrouwd vierkant prenten…Lees verder

Boris doet de boodschappen

Dit is het 113e Bruna-boekje. Boris wil vandaag de boodschappen doen. Barbara maakt een lijstje klaar en Boris trekt erop uit. Alle dingen op het lijstje komen eerst apart aan bod, daarna zie je ze allemaal samen op één tekening. Maar daarmee is het nog niet afgelopen: Boris gaat ook nog voor Barbara een bloemetje kopen. En die is daar zo blij mee dat ze het op een heel erg zichtbare plaats zet. Simpel, eenvoudig, en ook voor de kleintjes herkenbaar … het beresterke handelsmerk van al deze boekjes. De tekst in rijmvorm doet nergens geforceerd aan en helpt jonge kinderen al heel snel ‘mee te lezen’. Daarnaast hebben deze boekjes een zeer groot, extra-literair pluspunt: hun formaat. Zelfs de allerkleinsten kunnen ze vrij gemakkelijk hanteren en ze passen bovendien in zowat elke handtas !

Over Dick Bruna

CC BY-SA 3.0 - Foto van/door Dolph Kohnstamm

Hendrik Magdalenus (Dick) Bruna (Utrecht, 23 augustus 1927 – aldaar, 16 februari 2017) was een Nederlandse grafisch vormgever, tekenaar en schrijver van kinderboeken. Hij werd wereldberoemd met zijn kinderboekjes over nijntje.

Levensloop

Bruna werd geboren als oudste zoon van de uitgever Abs Bruna (1902-1996). Zijn roepnaam was aanvankelijk Henk. In zijn jeugd was hij wat gezet, daarom noemde zijn moeder hem Dikkie. In de Tweede Wereldoorlog zat het gezin enkele jaren ondergedoken in Loosdrecht, omdat de vader Arbeitseinsatz in Duitsland wilde voorkomen. Na de oorlog vervolgde Bruna zijn middelbareschoolopleiding maar daar stopte hij al snel mee. Het was de bedoeling dat hij in de voetsporen van zijn vader, grootvader en overgrootvader zou treden en uitgever zou worden. Om zich hierop voor te bereiden vertrok Bruna naar Londen en Parijs. In Parijs bezocht hij veelvuldig allerlei musea, wat hem ertoe aanzette om kunstenaar te wo…Lees verder op Wikipedia