Boek
Nederlands

De koning

Dick Bruna (auteur)
+1
De koning
×
De koning De koning
In de reeks:
Doelgroep:
Vanaf 3-5 jaar
Prentenboekje met eenvoudige afbeeldingen in heldere kleuren en tekst op rijm over een koning, die, voor hij met de dochter van de tuinman kan trouwen, zijn kroon moet afzetten. Vanaf ca. 3 jaar.
Titel
De koning
Auteur
Dick Bruna
Taal
Nederlands
Editie
8
Uitgever
Amsterdam: Mercis, 2013 | Andere uitgaves
[26] p. : ill.
ISBN
9789073991828 (hardback)

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Meer dan 11 keer in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Dit boekje is al vanaf 1962 op de markt. Vanaf die tijd ongeveer dateert de bekende handzame vorm en kennen we de versjes met de eenvoudige tekeningen in heldere kleuren en fors zwartomlijnd. De dingen in illustraties zo tot hun essentie terugbrengen was en blijft zeer knap en is voor peuters een prima vorm. Maar is ook de inhoud van het verhaaltje voor hen geschikt? Een jongetje met een kroontje op heeft als speelkameraadje het dochtertje van de tuinman, maar als hij met haar wil trouwen, moet hij daarvoor zijn kroontje afzetten. Het speelgoed en het spelen zullen zeker aanspreken, maar het opgeven van het koningschap voor een vrouw is een onderwerp dat buiten de belevingssfeer van een 3-jarige ligt, al wordt het nog zo eenvoudig en aandoenlijk gebracht.

Over Dick Bruna

CC BY-SA 3.0 - Foto van/door Dolph Kohnstamm

Hendrik Magdalenus (Dick) Bruna (Utrecht, 23 augustus 1927 – aldaar, 16 februari 2017) was een Nederlandse grafisch vormgever, tekenaar en schrijver van kinderboeken. Hij werd wereldberoemd met zijn kinderboekjes over nijntje.

Levensloop

Bruna werd geboren als oudste zoon van de uitgever Abs Bruna (1902-1996). Zijn roepnaam was aanvankelijk Henk. In zijn jeugd was hij wat gezet, daarom noemde zijn moeder hem Dikkie. In de Tweede Wereldoorlog zat het gezin enkele jaren ondergedoken in Loosdrecht, omdat de vader Arbeitseinsatz in Duitsland wilde voorkomen. Na de oorlog vervolgde Bruna zijn middelbareschoolopleiding maar daar stopte hij al snel mee. Het was de bedoeling dat hij in de voetsporen van zijn vader, grootvader en overgrootvader zou treden en uitgever zou worden. Om zich hierop voor te bereiden vertrok Bruna naar Londen en Parijs. In Parijs bezocht hij veelvuldig allerlei musea, wat hem ertoe aanzette om kunstenaar te w…Lees verder op Wikipedia

Suggesties