Boek
Nederlands

De matroos

Dick Bruna (auteur)
+1
De matroos
×
De matroos De matroos
In de reeks:
Doelgroep:
Vanaf 0-2 jaar
Genre:
Jan de zeeman vaart met zijn boot over de grote zee. Hij komt helemaal bij de eskimo’s terecht. Vierkant prentenboek met eenvoudige tekeningen in heldere kleuren en tekst op rijm. Vanaf ca. 2 jaar.
Onderwerp
Zeelieden
Titel
De matroos
Auteur
Dick Bruna
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Uitgever
Amsterdam: Mercis, 2016 | Andere uitgaves
[28] p. : ill.
ISBN
9789056473617 (hardback)
Plaatsingssuggestie
Beroepen (ZIZO)

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Meer dan 16 keer in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

De matroos staat parmantig buitenop dit vierkante prentenboekje in de bekende stijl van de geliefde tekenaar/schrijver (1927-2017). Al vanaf 1964 heeft deze Jan de Zeeman peuters waarschijnlijk veel plezier gedaan, want toen was er nog maar weinig lectuur speciaal voor hen. Het is en blijft een aantrekkelijk figuurtje dat in zijn boot de grote zee opvaart, een walvis zit 'die net te spuiten lag' en op een eiland komt waar eskimo's wonen. Jan wordt uitgenodigd met hen mee te gaan voor hij weer in zijn boot stapt. De unieke illustratievorm - elementaire kleuren fors zwart omlijnd - is precies goed voor peuters. Alleen kan het wat verwarrend zijn dat de pan soep in dit boekje even groot lijkt als de walvis en de hut van ijs. Misschien liggen ook de onderwerpen 'matroos' en 'eskimo' wat ver van hun belevingswereldje af. Vanaf ca. 2 jaar.

Over Dick Bruna

CC BY-SA 3.0 - Foto van/door Dolph Kohnstamm

Hendrik Magdalenus (Dick) Bruna (Utrecht, 23 augustus 1927 – aldaar, 16 februari 2017) was een Nederlandse grafisch vormgever, tekenaar en schrijver van kinderboeken. Hij werd wereldberoemd met zijn kinderboekjes over nijntje.

Levensloop

Bruna werd geboren als oudste zoon van de uitgever Abs Bruna (1902-1996). Zijn roepnaam was aanvankelijk Henk. In zijn jeugd was hij wat gezet, daarom noemde zijn moeder hem Dikkie. In de Tweede Wereldoorlog zat het gezin enkele jaren ondergedoken in Loosdrecht, omdat de vader Arbeitseinsatz in Duitsland wilde voorkomen. Na de oorlog vervolgde Bruna zijn middelbareschoolopleiding maar daar stopte hij al snel mee. Het was de bedoeling dat hij in de voetsporen van zijn vader, grootvader en overgrootvader zou treden en uitgever zou worden. Om zich hierop voor te bereiden vertrok Bruna naar Londen en Parijs. In Parijs bezocht hij veelvuldig allerlei musea, wat hem ertoe aanzette om kunstenaar te w…Lees verder op Wikipedia

Suggesties